Фалит за третия по големина туроператор в Европа

  • 03 юни 2024 15:06

  • 862
  • 1
Фалит за третия по големина туроператор в Европа
©

Третият по големина туроператор в Европа - германската "Еф Те И груп" (FTI Group), подаде иск до регионалния съд в Мюнхен за обявяване в несъстоятелност, предават Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Като причина за фалита се посочват спадащите резервации, както и множеството искове за предварителни плащания от доставчици, които компанията не може да изпълни.

Фалитът означава, че "Еф Те И" от утре няма да може да изпълнява или ще изпълнява само частично пътуванията, които вече се резервирани, а това потенциално ще засегне хиляди в началото на летния туристически сезон, посочва Ройтерс.

Некачественият екскурзовод съсипва туроператора и имиджа на страната

Германският министър на икономиката Роберт Хабек окачестви фалита като "трагично събитие", но изтъкна, че ведомството му не може да окаже допълнителна помощ на компанията.

Германското външно министерство, туристическият сектор и застрахователите ще поемат грижата за засегнатите туристи. Говорител н ведомството посочи, че властите ще проучат в детайли как е ползвана държавната помощ, получена от компанията, по време на пандемията, възлизаща на 595 милиона евро.

Работещите за "Еф Те И груп" по цял свят са около 11 000 дущи, а компанията предлага турове до над 40 дестинации, вкл. и през 10 000 партньорски агенции в Германия.

През финансовата 2022/23 г. годишните продажби на компанията възлизат на 4,1 милиарда евро. По данни на финансовия всекидневник "Ханделсблат" дефицитът на дружеството в краткосрочен план възлиза на десетки милиони евро.

Бъдещето на "Еф Те И груп" обаче изглежда сигурно, посочва ДПА, тъй като американският инвеститор "Сертарес" (Certares) планира да я купи за 1 евро и да налее 125 милиона евро свеж капитал в компанията.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
862 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.03 | 20:11

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини