България има 23 "сини флага", очакваме най-много туристи в Слънчев бряг

  • 30 май 2024 11:45

  • 282
  • 0
България има 23 "сини флага", очакваме най-много туристи в Слънчев бряг
© Novini.bg/ Canva

23 наши плажа са покрили световния стандарт "Син флаг".

"Ние имаме 360 000 работещи в туризма. Чужденците, които ще работят, са 7 000. Туризмът е пазарна икономика и това не е проблем на обществото - да учим тези, които са в туризма, как да си намерят кадри и как да ги задържат", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в предаването "България сутрин".

Председателят на българското движение "Син флаг" Станимир Георгиев обясни, че самият "Син флаг" е екоетикет, символ за качество, който вече 37 години е наложен в световен мащаб и е доказал, че има ясна взаимовръзка между качествения туристически продукт, който се предлага на една дестинация, и броя на сините флагове.

"Радостни сме, че тази година имаме 23 флага. 22 плажа и едно яхтено пристанище са отличени за 2024 г. Програмата "Син флаг" е построена върху 33 критерия. Групирани са в категории - най-важният е качеството на водата. Следим и за екологосъобразното поведение, услугите, безопасността. През целия сезон се правят проверки. Ако има сериозно неизпълнение на критериите, флагът се отнема", каза Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Ето кои са най-чистите води за къпане в Европа

По думите на Драганов в България идват около 12 млн. туристи, а най-много очакваме в Слънчев бряг - най-големият туристически курорт на цялото Черноморие.

"Там е за абсолютно всички поколения. Нашата държава харчи по около 6 евро на чуждестранен турист. Доста добре си харчим парите. Ние имаме 400 км морска ивица", добави Драганов.

На въпрос колко ще ни струва почивката на морето тази година, той отговори, че всеки гледа как да привлече туристи, има и свободна зона, на която може да се забие чадър и тя е абсолютно безплатна.

"Мексиканците идват към България. Привличаме ги с това, че не ни знаят. Самолетите тръгват пълни", отбеляза Драганов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини