Коя е най-посещаваната дестинация у нас през зимата?

  • 18 април 2024 17:06

  • 971
  • 1
Коя е най-посещаваната дестинация у нас през зимата?
© Pixabay

Над 1,8 млн. са регистрираните туристи у нас през зимния сезон в периода 1 декември 2023 г. - 25 март 2024 г. С едва 3% са се увеличили българските туристи, показва статистика на Министерството на туризма.  

Най-значителен на годишна база е ръстът на посетителите от Турция – 29,1%. С 18,7 на сто са се увеличили и италианските туристи, които са предпочели да разгледат забележителностите на София. Ръст е отчетен и от пазари като Сърбия и Германия – съответно 10,7% и 9,7 на сто. По-малко посетители през зимния туристически сезон е имало от Гърция, Румъния, като най-сериозен е спадът от Израел – с 62,6%.

Данните показват, че най-предпочитаната дестинация между декември и март е Столична община, която отчита 329 хил. туристи. Веднага след нея се нареждат общините Банско, Велинград, Самоков, Смолян, Чепеларе и Варна.

От ски курортите най-посещаван е Банско (над 190 хил. души са избрали дестинацията), следван от Боровец и Пампорово, като регистрациите на българските туристи са най-много.

Планинският курорт е реализирал над 101 хил. нощувки, посочват от общината. Пампорово също може да се похвали с успешен зимен сезон с около 4% ръст на посетителите.

София е на 95-о място в класация на най-добрите европейски градове за 2024 г.

Особено привлекателен се оказва и градският туризъм – близо 35% от хората са избрали дестинации като София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас и Стара Загора. Към този процент се включват и всички, които избират т.нар. бизнес туризъм.

Забелязва се и стабилизиране на туристическия пазар по отношение на завръщането към ранните резервации. Около 30% са неорганизираните туристи сега, докато по време на пандемията бяха значително повече.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
971 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:23

1
❤️ Г­­­о­р­­е­­­щ­­­и­­ ­­м­­о­м­­­и­­­ч­е­­т­­а­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­­­к­­в­­­а­­т ­­­-­ X­­­1­­­8­­.­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини