Нараства броят на туристите, пристигащи в Албания с круизни кораби

  • 15 април 2024 12:16

  • 422
  • 0
Нараства броят на туристите, пристигащи в Албания с круизни кораби
© Getty Images (архив)

През април в албанския морски курорт Саранда пристигнаха няколко круизни кораба с туристи от различни страни по света на борда, съобщи агенция АТА.

„Така например круизният кораб „Hebridean Sky“ посети Саранда за първи път, довеждайки 98 туристи, главно от английска, шведска, ирландска, канадска и австралийска националност“, каза Кендро.

По думите му туристите са имали възможност да посетят археологическия парк Бутринт, град Гирокастра, Сири и Калтер. Същевременно в петък два кораба, „Атина" и „Аретуса", посетиха курорта Саранда.

Тези два круизни кораба се връщат за пореден път до бреговете на град Саранда, каза Кендро и добави, че потокът от туристи, идващи с круизи, продължава да се увеличава.

Що се отнася до броя на пътниците, влезли с ферибот, Кендро заяви, че от 1 до 11 април 4400 пътници са влезли и са напуснали пристанището на Саранда.

„През периода януари-март броят на пътниците е със 79% по-висок от същия период на 2023 г. По-конкретно 10 193 пътници са влезли и заминали през януари-март 2024 г., а 6643 пътници са влезли и заминали през същия период на 2023 г.“, добави Кендро.

124-метровата яхта на емира на Катар акостира в Албания

През настоящата 2024 г. пристанището на Саранда досега е резервирано от 43 круиза. Морското пристанище, комисариатът на граничната полиция и митница „Саранда“ са взели всички мерки за гладкото протичане на новия туристически сезон. От Саранда до Корфу броят на фериботите и линиите се е увеличил. Има и две нови компании, които ще работят тази година. Миналата година круизите пристигаха на пристанището на Саранда до ноември, като туристи от различни националности - англичани, канадци, холандци, посетиха древния град Бутринт, Гирокастра и други археологически обекти около Саранда.

Град Саранда е добре известен със своите прекрасни плажове и кристално чиста вода. Освен със слънцето на плажа, Саранда се отличава и със своята история и култура: замъкът Лекурес е вълшебен, а археологическият парк Бутринт буди любопитството на много туристи с хилядолетната си история, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини