Силен туризъм в Пловдив

  • 28 ноември 2023 12:29

  • 387
  • 0
Силен туризъм в Пловдив
© Pixabay

Туризмът в Пловдив върви към пълно възстановяване и достига параметрите преди ковид кризата. Това показват данни на Националната статистика за първите девет месеца на тази година. По брой нощувки дори са надхвърлени нивата от пред пандемичната 2019 г., когато градът беше и Европейска столица на културата.

В един от популярните семейни хотели в Пловдив оборотът се е увеличил с една трета само за този летен сезон.

"Тази година беше най-силната година от 20 години, в които аз стопанисвам този хотел. Най-вероятно 2019 г. оказа своето влияние. В момента градът е много интересен за българските туристи и за чужденците. Това са индивидуални туристи от целия свят", заяви хотелиерът Тони Симидчиева пред БНТ.

С 220 000 повече са пътуванията на българите в чужбина през октомври

И ако преди няколко години хората са идвали само в деня на определени културни събития, сега остават минимум за две нощувки, за да разгледат забележителностите на града.

"На брой нощувки в местата за настаняване имаме 492 000, което е ръст от 30% за същите 9 месеца от миналата година и 27% в сравнение със същия период на 2019 г.", каза заместник-кметът на Пловдив Пламен Панов.

Според община Пловдив тази година ще бъдат надхвърлени и приходите в бюджета от туризъм в сравнение с 2022 г. Само за първите 9 месеца те са над 33 млн. лв., колкото са били за цялата минала година. Хотелиерите в града очакват спокоен зимен сезон, ако няма големи сътресения в икономиката на страната.

"От лятото сме си заделили мазнинка както казват, за зимата знаем, че януари е слаб търговски месец, така че сме се подготвили за тези два месеца да издържим стига в държавата да не станат някакви катаклизми", обясни хотелиерът Тони Симидчиева.

Все още проблем остава липсата на подготвени кадри в туристическия бранш.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини