Успешна година за туризма в Пловдив

  • 24 ноември 2023 07:40

  • 233
  • 0
Успешна година за туризма в Пловдив
© Novini.bg/Canva
Слушай новината Слушай новината

Близо 500 хиляди нощувки са реализирани в Пловдив за деветте месеца на настоящата година, което представлява увеличение от 30% спрямо същия период на миналата и 27 на сто в сравнение с 2019 година. Това съобщи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов в рамките на събитие на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. 

20% е увеличението на нощувките при българските граждани спрямо деветте месеца на 2022 година и с 40 на сто прямо 2019-та. Пламен Панов посочи:

"През 2033 до момента възстановяването на туристопотока от много държави надминава очакваните резултати, като отбелязва 61% ръст на пренощувалите чуждестранни граждани в местата за настаняване спрямо 2022-ра, както и 6% от нивата на 2019 година.

Тука приходите от нощувки за първите девет месеца са малко над 33 милиона, така че можем да кажем - успешна година за бранша в Пловдив. Основите генериращи пазари, които се ускоряват - Турция, Израел, Германия, Гърция, Италия, Испания, Обединеното кралство и Румъния".

Над 700 са регистрираните недвижими културни ценности, от които 60 са с категория от национално значение. Основният инструмент за повишаване на туристопотока в града е събитийният туризъм.

 

Повече от 800 ще бъдат проведените събития през тази година, а през следващата - над 900.

 

6 милиона лева са предвидени за културни събития и фестивали през следващата година, като всяка година тези средства се увеличават с между 5 и 10%, каза още Пламен Панов:

"Това, което ние сме постигнали, е предвидимост - всички, които кандидатстват по културния календар на града по наредба, знаят още през месец септември на едната година, че имат одобрено финансиране и могат спокойно да правят програмата си за следващата година.

През този мандат ще работим с хоризонт да предоставяме тригодишни грантове на организаторите на събития, така че всеки, който спечели своя проект, да знае каква програма ще прави следващите три години."

В района има 15 изби, като 9 от тях са с възможности за винен туризъм и комбинация на вино и храна, допълни Пламен Панов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
233 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини