Селският туризъм отчете 1 млн. нощувки през юли

  • 13 октомври 2023 13:51

  • 950
  • 0
Селският туризъм отчете 1 млн. нощувки през юли
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

През юли в селските региони – села и населени места с население под 10 000 жители, са осъществени малко над 1 млн. нощувки. Селският туризъм се развива стабилно и през това лято се отчита интерес към обектите в малките населени места, което ще доведе и до увеличение на заетостта. Местата за настаняване, които активно се използват в селския туризъм, са малко над 2500 с общо 120 хил. легла. Най-много обекти за селски туризъм има в северна и югоизточна България. През тази година за първи път има ръст на нощувките в северозападния регион и селата около Враца, Монтана, както и в Ловешкия район. Данните са на Асоциацията на българските села.

Нейният председател Борислав Борисов посочи пред БНР, че за летния сезон тази година са очаквали да има лек спад, това обаче не е така:

"Няма спад. Очевидно се е запазила тенденцията хората да предпочитат да прекарват почивните си дни в България и именно в селските региони. Оказа се, че през тази година, за да се запази положителната тенденция в броя на настаняването в туристическите обекти, малко са паднали цените".

Местата за настаняване през август се увеличават с 2,2% на годишна база

По думите му в момента цените са стабилизирани. В нормалните обекти за настаняване – тези, които се управляват от семейства и малки предприемачи в селските райони, средната цена това лято се движеше между 40 и 60 лв. на човек на нощувка, каза Борисов и добави също, че се предлагат и доста луксозни къщи, където цените са по-високи.

"Не отчетохме спад спрямо заетостта през миналата година. Даже напротив – може би ще има около 5% ръст на общата заетост спрямо предходната година", подчерта той и изрази очакването си тази тенденция да се запази.

Борислав Борисов напомни и големия скок на цените на недвижимите имоти в хубавите села около големите областни центрове. Това се случи след началото на пандемията от Covid-19. По думите му търсенето на къщи за живеене в селата е на рекордни нива. Според него обаче има сериозен дефицит на къщи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
950 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини