БАЗ и СЗБ поискаха оставката на министъра на туризма

  • 23 юли 2023 15:22

  • 3207
  • 0
БАЗ и СЗБ поискаха оставката на министъра на туризма
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на туризма Зарица ДинковаЗарица ДинковаЗарица Динкова е заместник-министър на външните работи на Република България с ресор обяви открита война на нашия бранш.

Това пише в официална позиция на Българска асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружение на заведенията в България (СЗБ), които отговарят на министъра на туризма Зарица ДинковаЗарица ДинковаЗарица Динкова е заместник-министър на външните работи на Република България с ресор, която също коментира нашумялата тема за скъпите стекове в заведение във Варна. Публикуваме позицията без редакторска намеса:

"От първия момент разбрахме, че на нея не може да се разчита, тъй като няма никаква експертиза и не разчитахме на подкрепа, но да ни пречи по толкова брутален начин - не очаквахме. 

Министърът на туризма застана на страната на потребителите в спора със скъпите стекове

Докато се мъчи да ни вмени някакви милиони, явно се налага да й обясним, че след намаляване на ДДС и окончателното приключване на кризата с COVID-19, приходите от данъци и осигуровки за нашия сектор са се увеличили, а не са намалели. Твърдението за милионите само доказва, че Динкова дори не си е направила труда да провери въпросните данни, а говори наизуст, само с цел да ни атакува.

От 2019 година насам наистина ни се налага да участваме в управлението на кризи. Първо тази, създадена от пандемията, а след това и от войната в Украйна. Оценка как сме се справили, няма да си даваме, но е факт, че в момента ни се налага да се справяме с кризи, в които директно участва и дори създава държавата и ресорният ни министър. 

Министър, който дори не направи опит да помогне за спирането на нелогичните ремонти и тировете по пътя към морето, които по традиция стартират в петък и приключват в неделя. В резултат, на които туристите висят в многочасови тапи.

Изумени сме, че Динкова твърди, че ако не преосмислим поведението си, щяло да й бъде трудно да ни защити. Използваме случая да я уведомим, че да се защитаваме, можем и сами. През толкова битки преминахме през последните три години, че не са много секторите, които могат да се доближат до преживените от нас емоции. И като ни се пречи, оцеляваме, но е по-добре държавата да помисли за туризма си и хората, които го развиват.

И понеже госпожа министърката изрази съмнение в подкрепата, която получаваме от членовете си, създадохме бърза анкета с два въпроса: Трябва ли министърът на туризма да подаде оставка след позицията й срещу СЗБ и БАЗ? ОТГОВОР: ДА - 98 % и Не – 2%. И Подкрепяте ли позицията на СЗБ и БАЗ срещу Комисията на потребителите по повод скандала със стековете? ОТГОВОР: ДА - 93,9 и НЕ – 6,1. Това само за инфо на госпожата, която не защити в комисия важни за нас поправки в бюджета. Не че сме очаквали да го направи, не очакваме и занапред.

Както се разбра Динкова не обича да чете и да търси информация, та отново ще й я дадем ние: Според актуално изследване на Евростат България е с най-евтините хотели и ресторанти в ЕС.

Ресорният министър трябва да се бори за по-добри условия за развитие на сектора, който обслужва. Нашият не го прави! Липсата на политическа култура и опит в бранша обаче води до грешни решения, с които се заемат позиции, създаващи кризи, които ни се налага да управляваме. 

СЗБ и БАЗ ще съдят Пламен със скъпите стекове, настояват да се прекрати проверката срещу заведението във Варна

Съжаляваме, ако някой наш лоялен клиент се е засегнал от вчерашната ни позиция и искрено му се извиняваме. Но това не означава, че няма да защитаваме колегите си, когато са прави. Както и да ги критикуваме, когато грешат.

Водени от горното Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията искаме оставката на министъра на туризма Зарица ДинковаЗарица ДинковаЗарица Динкова е заместник-министър на външните работи на Република България с ресор. За съжаление, това няма да оправи щетите, които нанесе по сектора само за няколко седмици, но все пак ще бъде крачка в правилната посока…"

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини