Може ли туризмът у нас да се възползва от жегите в Европа?

  • 18 юли 2023 14:53

  • 1207
  • 0
Може ли туризмът у нас да се възползва от жегите в Европа?
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Скокът на температурите в Южна Европа би могъл да доведе до трайна промяна в туристическите навици - повече туристи биха могли да изберат по-хладни дестинации или да почиват през пролетта или есента, за да избегнат екстремните жеги, прогнозират туристически организации и експерти, пише Darik Business Review.

Данни на Европейската туристическа комисия (ETC) показват, че броят на хората, които се надяват да пътуват до Средиземноморския регион в периода юни-септември, е намалял с 10% в сравнение с предходната година, когато горещото време доведе до суши и горски пожари.

Междувременно се отчита скок на интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България.

Жегите продължават: В сряда температурите в 7 области ще са непоносими

"Очакваме непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще да оказват по-голям ефект върху избора на туристите в Европа," казва Мигел Санц, ръководител на ETC.

В доклад на организацията също така се посочва, че 7.6% от туристите вече считат екстремните метеорологични явления за основно притеснение за пътуванията в периода юни-ноември.

Търсенето на туристически услуги скача отново това лято, като туристите оставят зад гърба си годините на пандемични ограничения, а компаниите в бранша твърдят, че засега жегата не е довела до отмяната на много резервации.

Британците, по-конкретно, са резервирали по-малко почивки у дома и повече в Средиземноморския регион, често много месеци предварително, казва Шон Типтън от британската асоциация на туроператорите и туристическите агенти ABTA.

Този баланс обаче може да се промени, тъй като горещите вълни се очаква да станат по-изтощителни.

В последните седмици в медиите се появиха новини за туристи, които биват транспортирани по спешност с хеликоптер от италиански плажове или пък откарвани с линейки от Акропола в Атина. Гръцките власти затвориха Акропола в Атина в най-горещите часове от деня в петък, за да предпазят туристите.

В Испания се очаква голямо търсене в крайбрежните райони на север и на испанските туристически острови, където летните температури са по-ниски, според доклад на националната туристическа асоциация Exceltur.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини