България с шанс да попадне в документална поредица, излъчвана по National Geographic, Viasat History и Discovery

  • 30 май 2023 16:15

  • 1807
  • 2
България с шанс да попадне в документална поредица, излъчвана по National Geographic, Viasat History и Discovery
© Freepik

Възможността за популяризиране на България сред глобалната публика, в партньорство с изключително успешна британска продукция, беше обсъдена от министъра на туризма д-р Илин Димитров и проф. Бетани Хюз – историк и автор на документални поредици, които повдигат завесата към забележителни постижения на цивилизацията, като проследяват историята на човечеството. Нейната телевизионна компания Sandstone Global е носител на редица награди, като продуцира забележителни документални филми с историческа насоченост, които се излъчват по най-добрите международни и британски телевизии и платформи.

В разговора днес се включиха още министърът на културата Найден Тодоров, Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания в България, заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева и Петър Тодоров – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“. Срещата е своеобразно продължение на разговорите, които министър Илин Димитров, проведе с Бетани Хюз по време на UNWTO FESTA Forum в Тирана, през април 2023 г.

Обсъдени бяха възможностите да бъде създадена специална поредица, която да представи съкровищата на България.

„Страната ни има изключително богата история, в която се преплитат тракийска, гръцка и римска история и уникалната културна идентичност на България. Убеден съм, че всичко това ще бъде изключително атрактивно за Вашите зрители”, подчерта министър Илин Димитров.

България е на първо място като дестинация, която си струва парите

„Съкровищата на света“ се излъчва в 120 страни по света и се радва на особен успех. В първите серии на документалната поредица бяха представени Гърция, Малта, Гибралтар, Йордания, Кипър, Средиземноморието, Турция на изток, Турция на запад, Истанбул, Албания и Азербайджан.

За нас би било огромно удоволствие в следващата серия да можем да разкажем за България, да покажем вашата богата история и културни чудеса, с които с основание се гордеете, отбеляза Бетани Хюз.

Филмите на SandStone се излъчват в праймтайма на BBC, National Geographic, Viasat History, Discovery, Amazon и Netflix и се гледат от стотици милиони зрители по целия свят, като се радват и на голямо признание от критиката. Във всяко едно издание се включват и експертните позиции на местни учени, които представят историческите забележителности на страната, която представляват.

Владимир Василев
1807 2

Коментари 2

Добави коментар
Виден експерт

2023.05.30 | 16:26

1
Заглавието ще бъде: Как българите оцеляват при тези екстремно тежки условия на живот.
Верно?

2023.05.30 | 17:02

2
Как оцеляват? Всеки с нов телефон, на хотел събота и неделя, маркови дрехи. Иначе ако ни пита някой умираме от глад.

Добави коментар

Водещи новини