Божидар Димитров: Созополският вампир е бил обикновен човек

  • 22 юни 2012 09:01

  • 926
  • 0
Божидар Димитров: Созополският вампир е бил обикновен човек
©

Десетина т.нар. вампира са били намерени на територията на България, но около тях не се е вдигал шум. Има и книги на родни автори, които разказват за вампиризма. Това заяви в "Гореща точка" по TV7 проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Откритите скелети обаче не са вампири. Това са материални свидетелства за едно езическо вярване на старите българи. Според езическите разбирания, само добрите хора отиват в отвъдното след смъртта си. Лошите хора остават на земята, страдат, гърчат се и тормозят хората, разказва проф. Димитров. Нощно време те се събуждат и излизат да пият кръвта на хората. Затова били пробивани с колове след кончината си, за да им бъде попречено да вилнеят през нощта.

По думите на директорът на НИМ, от забития в областта на сърцето кол става ясно, че скелетът е на лош човек. При изследвания се установява, че най-вероятно той е бил на пирата Кривич. Пиратството в този период в било държавно деяние, уточнява специалистът. Не знаем какво се е случило с Кривич, но е погребан в двора на църква, което означава, че е бил с високо обществено положение. Той не е вампир. В живота просто е бил лош човек, затова хората са решили да го обезвредят, за да не се вампиряса.

След излагането на скелета на вампира в НИМ, посещенията на музея са се увеличили с 30 процента. Боли ме, когато, заради историята с вампира, не се фокусираме върху по-важните неща – значението на разкопките – крепостна стена, църква, съдовете, каза проф. Димитров. В Созопол се осъществява един проект на правителството, който цели да осъществи 12-месечен културно-исторически туризъм в града. 605 хиляди лева са отпуснати от министър Дянков за курорта и околностите за археология. Тези средства не са единствени. Кметът на общината също е много щедър. Други програми също работят за осъществяване на желанието за целогодишен туризъм в селището, разказва директорът на НИМ. Според него, всяка крачка в Созопол е история.

 

Последвайте канала на

926 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини