Министърът на туризма: 80% от украинските бежанци имат желание да започнат работа у нас

  • 15 март 2022 18:23

  • 7495
  • 4
Министърът на туризма: 80% от украинските бежанци имат желание да започнат работа у нас
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Всички лица, които приемат бежанци от Украйна трябва да регистрират хората в Единния информационен портал на Министерски съвет. До 31 март всички, които имат нужда от временна закрила трябва да се регистрират и да получат помощ. Това са предимно майки с деца, които имат нужда от защита. Сред бежанците обаче има и хора, които имат апартаменти в България, които не се нуждаят от временна закрила. Поради тази причина ние създаваме организация. Имаме ангажимент за прозрачното и ясно изразходване на помощите от 40 лева. Това заяви министърът на туризма Христо ПродановХристо ПродановХристо Проданов е Магистър по Индустриален Мениджмън. Собственик и управител на заведения за в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Министерство на туризма ще се занимава с настаняването на бежанците в лицензираните места за настаняване и ще изплащаме сумите към хотелиерите, съгласили се да предоставят своите обекти на хора, търсещи защита“, обясни той.

„По отношение на помощта се ръководехме от директивата на ЕК. Определеният срокът е за една година. При нас той е три месеца. Целта ни е да можем да посрещнем евентуална по-голяма вълна. Надяваме се за три месеца здравият разум да е надделял и това безумие да свърши“, посочи министър Проданов.

Петков: България вече е готова да поеме максимално голям брой бежанци от Украйна

Той поясни, че около 80% от хората, които са настанени изявяват желание да започнат работа. Затова в този процес е впрегнато социалното министерство, работодателите имат готовност да наемат около 200 000 души.

„Този зимен сезон беше два пъти по-добър от сезона 2021 г. Винаги има какво още да се желае. Не бива да забравяме, че януари и февруари бяхме в пика на COVID. За съжаление цената на тока изяде голяма част от реализираните печалби, но правителството прави всичко възможно, за да компенсира сектора“, разкри министърът на туризма.

Той подчерта, че държавата помага на сектора. „Преди Нова година разпределихме 30 млн. безвъзмездна помощ за бранша. Подготвяме още 30 млн. Държавата ще дава по 35 евро на туроператорите за докаран пътник с български самолет“, изтъкна министър Проданов.

Министърът на туризма увери, че фондовете, които се управляват от Министерство на туризма ще бъдат изключително прозрачно разходвани и схеми като с къщите за тъщи няма да има.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7495 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.03.16 | 02:25

4
Ок, ама за... пари ли ще работят или безплатно:)))?!?

2022.03.15 | 20:32

3
Гн Министър дайте им паспорти,теса работливи за разлика от нас.

2022.03.15 | 19:36

2
И ние искаме добра и платена работа алоооо
аххахх

2022.03.15 | 19:32

1
Тия идват с пари да не започнете вие работа за тях !!!

Добави коментар

Водещи новини