Кои са предпочитаните дестинации за Нова година?

  • 02 декември 2021 09:28

  • 1216
  • 0
Кои са предпочитаните дестинации за Нова година?
© Pixabay

Има ръст на търсенето към дестинации като Мексико, Доминикана, като Египет е лидер.

Има повишаване на търсенето на екзотични дестинации, но за разлика от миналата година, когато имаше истински бум на дестинации като Малдиви и Занзибар, тази година не се наблюдава това в толкова голяма степен, Очаква се традиционно туристите да бъдат много в съседните на България държави - Турция, Кушадасъ. Това каза в "Денят започва" Димитър Балтов, Национално обединение "Бъдеще за туризма". 

Хотелиерите са в готовност за протести заради COVID ограничения и анулираните резервации

По думите му новият щам на коронавируса - Омикрон, внася сериозна несигурност в планировката.

"Предполагаме, че в последния момент ще има много резервации, защото хората изчакват, за да видят какво са рестрикциите, на които ще се спрат различните държави. Пътуванията за момента не са съществено поскъпнали, туроператорите се стремят към по-добра позиция на пазара, а не към печалби, но поскъпване със сигурност ще има, поради поскъпването на горивата, газа, електроенергията", допълни Димитър Балтов.

Той заяви, че анулирането на почивките в последния момент от страна на клиента зависи от условията по договора с туроператора, като повечето услуги са предплатени и голяма част от тях са невъзвръщаеми. Димитър Балтов уточни, че когато анулацията е от страна на туроператора, той трябва да възстанови 100 процента от сумите в 14-дневен срок.

"Помощта, която имаме от държавата не е достатъчна, затова настояваме за създаване на Фонд за гарантиране на пътуванията", каза още Димитър Балтов.

Радина Лазарова
1216 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини