Заместник-министър Ирена Георгиева: До дни ще бъде готов здравният протокол за работа в туристическите обекти

  • 27 октомври 2021 19:42

  • 1262
  • 0
Заместник-министър Ирена Георгиева: До дни ще бъде готов здравният протокол за работа в туристическите обекти
© Булфото (архив)

До дни ще бъде готов т.нар. Здравен протокол за работа в туристическите обекти. Това стана ясно по време на среща на служебния министър на туризма Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на с водещи полски туроператори. В разговорите участваха и заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева (на снимката) и Мария Белколева, съобщиха от министерството.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28734

Министър Балтова заяви, че туризмът е издигнат като приоритетен от служебното правителство и се работи постоянно за неговото развитие, въпреки пандемията от COVID-19. По нейните думи Полша е сред топ 10 държавите за входящ туризъм у нас. Тя цитира данни, според които през 2019 г. около 421 000 полски туристи са посетили България.

А след общия спад през 2020 г. заради пандемията, Полша беше една от изненадите през изминалия летен сезон, след като се класира в топ 3 на чуждестранните пазари и отбеляза ръст от 96 на сто на полските туристи у нас спрямо лято 2020. Едновременно с това, за летен сезон 2021 страната ни е била трета по продажби на полския пазар за организирани пътувания чрез туроператорски услуги.

Решават дали да има хотели за карантиранирани в зимните курорти

"Дори през октомври имаме полети от Полша. Знаете, че България е добре позната дестинация за полските граждани и бихме искали да ги поканим и в нашите ски курорти, както и спа и уелнес дестинации", заяви министърът пред водещите туроператори в Полша. Според нея гражданите на централноевропейската държава могат да се запознаят с вековната ни история, богата култура или пък да се насладят на спа и балнео ваканция, тъй като страната ни разполага с повече от 600 минерални извора.

Министър Балтова увери представителите на полските компании, че Министерството на туризма поддържа непрекъсната връзка със здравните власти и се следи развитието на пандемията. Тя информира още, че България предприема всички необходими противоепидемични мерки с цел оптимална подкрепа за сектора, както и да бъде осигурена за гостите максимална безопасност в условията на продължаващата пандемия.

Заместник-министър Георгиева запозна полските туроператори с действащите условия, които влязоха в сила с въвеждането на зеления сертификат и е пояснила, че до дни ще бъде готов и т.нар. Здравен протокол за работа в туристическите обекти.

Полските представители съобщиха, че в момента предлагат различни туристически пакети - ски ваканции, спа почивки, както и още много други различни възможности за туризъм. Те казаха още, че тази година летният сезон е бил дълъг, като е продължил до средата на октомври, а записванията за предстоящия зимен сезон вървят много добре.

Туроператорите изразиха оптимизъм и увереност, че сезонът догодина ще е още по-успешен от лято 2021. Друга важна тема на срещата е била за начините за влизане в страната - според тях е от изключително значение правилата да не бъдат променяни, за да може да има предвидимост и записванията да не се прекъсват, както и да не се стига до отлив на туристи.

По време на дискусията бяха обсъдени и предстоящи маркетингови активности, които Министерството на туризма планира за полския пазар, както и мерките, които се предприемат в подкрепа на туристическия бизнес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28734

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1262 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини