Два дни на урбанистични турове и дискусии в Стара Загора

  • 16 септември 2021 07:11

  • 1494
  • 1
Два дни на урбанистични турове и дискусии в Стара Загора
© Община Стара Загора, фейсбук

Младият български урбанизъм за трета поредна година си дава среща в Стара Загора, съобщават инициаторите от творческия колектив "На улицата". В града на липите и поетите отново е поканена свежата генерация дейци на градската среда от цялата страна. На 16 и 17 септември те ще се съберат за урбанистични презентации, турове и дискусии. Надсловът този път е "На улицата 3: ТЯЛО, ДУХ, ГРАД", предаде БТА.

След като преди година Стара Загора събра архитекти, урбанисти и социолози, през тази есен се открояват нови акценти в двата дни: културата, отразена в урбанизма, и физическата среда в градовете.

В първия ден, озаглавен "Град и дух" програмата предвижда литературните маршрути на Лена Драголова. Първият започва в 16:30 ч. от Къщата на архитекта и в него могат да се включат всички желаещи. Дискусията е насрочена от 18:30 в Къщата-музей "Гео Милев". Тя ще бъде открита от арх. Явор Панев от творческия квартал "Таляна" във Варна. За опита на Габрово в изграждането на творчески квартал ще разкаже Пенчо Койчев от Община Габрово. Арх. Христо Димитров ще покаже опита си в дигиталното документиране на архитектурни паметници. На финала презентацията по темата ще представи Лена Драголова.

С нова специалност стартира учебната година във филиала на Тракийския университет в Хасково

Вторият ден, 17 септември, е именуван "Град и тяло" и отново започва в 16:30 ч. от Къщата на архитекта с урбанистична разходка. Дискусията също е от 18:30 ч. в Къщата-музей "Гео Милев". Архитектите Деница Караджова и Ивелина Иванова ще разкажат за иновативния си проект за адаптиране на училищните сгради в София. Проектът събра популярност в последните години с мотото: "София избира децата". Мая Цанева пък ще обърне погледа върху безопасната среда за децата в градовете. Тя е съосновател на Сдружението "Безопасни детски площадки". Денят ще завърши с презентацията "Активно движение, активни граждани" на Ласка Ненова от популярната платформа "БГ Бъди активен".

Урбанистичните срещи са със свободен вход, но с ограничен брой места. Предвиден е капацитет според санитарните изисквания и при спазване на противоепидемичните мерки, уточняват организаторите.

Борислава Бибиновска
1494 1

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.16 | 08:29

1
Новините ги съчинява неграмотен шизофреник - фашизоид, наричащ протестиращите простаци.

Добави коментар

Водещи новини