Хиляди зрители е събрало тазгодишното издание на фестивала "Сцена на вековете"

  • 15 септември 2021 11:16

  • 370
  • 0
Хиляди зрители е събрало тазгодишното издание на фестивала "Сцена на вековете"
© Булфото (архив)

Хиляди зрители от страната и чужбина е събрало тазгодишното издание на най-значимото културно събитие във Велико Търново фестивалът "Сцена на вековете", съобщиха организаторите.

В продължение на два месеца на откритата сцена на крепостта "Царевец" са били представени десет заглавия от различни музикални жанрове - опера, балет, оперета, симфонична музика и мюзикъл. Многообразието на фестивалната програма и новият модул, насочен към детска и младежка аудитория, е утвърдил "Сцена на вековете" като едно от най-престижните летни арт събития в страната, обобщават организаторите от община Велико Търново.

От 3 юли до 10 септември със свои спектакли на "Сцена на вековете" са гостували оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, Симфониета-Враца и Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов".Зрителите горещо са аплодирали балета "Спящата красавица" от П. И. Чайковски, Моцартовите опери "Сватбата на Фигаро" и "Вълшебната флейта", "Травиата" от Джузепе Верди, мюзикълите "Човекът от Ла Манча" и "Българи от старо време", концерта "Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев" и спектакъла "Поетите и музиката".

Истински фурор е предизвикал дебютът на откритата сцена на Царевец на великотърновската детска балетна школа "Класика", която в рамките на новата фестивална програма "Сцена на вековете - Поглед към бъдещето" е представила своя спектакъл "Лешникотрошачката". За детската и младежка публика е било представлението "Пепеляшка" на вокална група "Бон-Бон Мюзик" - София.

Част от фестивала е бил и първият у нас майсторски клас на световната оперна прима проф. Красимира Стоянова, в който са участвали 13 млади оперни изпълнители от България, Македония и Австрия и 7 участници-слушатели.

С жанрово многообразие е била и съпътстващата програма на фестивала в Летния театър на Старата столица.

Фестивалът "Сцена на вековете" е най-дългогодишния и устойчив културен проект на Община Велико Търново. Началото е поставено през 1985 г., по повод 800 години от въстанието на болярите Петър и Асен и създаването на Второто българско царство, с операта "Ивайло" от Марин Големинов и първите оперни представления на открито в България.

От 2008 г. музикалният форум се провежда ежегодно през летните месеци.

За изминалите години на откритата сцена на Царевец са представен над 100 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия, оперети, мюзикъли и симфонични концерти и са се изявявали световноизвестни български и чуждестранни изпълнители, гостували са всички български опери и балетни трупи, както и Имперския руски балет.

От 2015 г. фестивалът е ежегоден носител на престижния лейбъл "Европа на фестивалите, фестивалите на Европа" /EFFE LABEL/.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини