Space X е готова да изстреля първия изцяло цивилен екипаж на орбита

  • 13 септември 2021 14:15

  • 527
  • 1
Space X е готова да изстреля първия изцяло цивилен екипаж на орбита
© Getty Images (архив)

"Спейс Екс" е поредната компания, която се впуска в космическия туризъм. Нейна ракета ще изстреля в космоса от Кейп Канаверал в сряда четирима души, които ще останат три дена на орбита, предадоха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА. 

За първи път космическите туристи няма да бъдат водени от професионален астронавт.

Изстрелването ще е с една от ракетите "Фалкон 9", които се използват многократно. Прозорецът за старта започва в 0 ч. по Гринуич в сряда. Той продължава 24 часа, но е възможно да бъде съкратен или променен в зависимост от времето.

Начело на екипажа е 38-годишният милиардер Джаред Айзъкман, основател на компанията за електронна търговия Shift4 Payments. Предполага се, че той е платил огромна сума, за да лети с пилотираната капсула "Дракон" заедно с придружаващите го пътници. Той е запален пилот и има квалификация дори за военни самолети. Поставил е рекорд за околосветски полет с реактивен самолет. Той ще бъде "командир" на мисията, но длъжността е само почетна.

В ролята на "пилот" ще е Шан Проктър, професор по геонауки. През 2009 г. тя кандидатства за програмата на астронавтите на НАСА.

Екипажът ще има медицинско лице - 29-годишната Хейли Арсенау. Избрана е защото работи като медицинска сестра в педиатричната болница "Сейнт Джуд" в Мемфис, за която Джаред Айзъкман набира средства.

Четвъртият е 42-годишният Крис Семброски, бивш военен летец, който работи в авиоиндустрията.

Мисията е наречена "Inspiration4" ("Вдъхновение"). Тя е замислена от Айзъкман, за да привлече внимание и средства към една от любимите му каузи - детската болница "Сейнт Джуд", която е водеща в изследванията за детските ракови заболявания. Той е дарил за нея досега 100 милиона долара.

Успехът на мисията ще бъде начало на нова ера в космическия туризъм - сектор, в който си съперничат няколко компании.

Компанията на Илон Мъск "Спейс Екс" е най-утвърдената сред тях. Тя превозва товари и астронавти до Международната космическа станция (МКС) за НАСА.

Съперниците й "Върджин галактик" и "Блу ориджин" неотдавна дебютираха с мисии, в които участваха основателите им Ричард Брансън и Джеф Безос. Техните полети обаче бяха суборбитални и продължиха минути.

Полетът на "Спейс Екс" ще изведе космическите туристи за първи път на околоземна орбита. Те ще обикалят Земята на всеки 90 минути със скорост над 27 000 км/ч. Височината ще е 575 км, отвъд орбитите на МКС и "Хъбъл".

Въпреки длъжностите екипажът няма да има роля в пилотирането на космическия апарат.

Участниците в мисията са избрани с конкурс по интернет, организиран от Shift4 Payments. Кандидатствали са 72 000 души.

Четиримата участници в мисията се подготвят сериозно за нея от пет месеца. На орбита те ще извършат медицински експерименти.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
21

2021.09.13 | 15:32

1
роскосмос кап ут

Добави коментар

Водещи новини