Най-дългата и красива пещера на Шуменското плато - "Бисерна", няма да бъде отворена за посещения и тази есен

  • 13 септември 2021 14:14

  • 497
  • 0
Най-дългата и красива пещера на Шуменското плато - "Бисерна", няма да бъде отворена за посещения и тази есен
© pixabay

Пещерата "Бисерна" няма да бъде отворена за туристи и тази есен, заради въведените противоепидемични мерки. Това съобщиха от Природния парк "Шуменско плато", във връзка с постоянни запитвания и желание на граждани да посетят природния феномен.

Условията в пещерата, както и ниската температура и високата влажност, не позволяват ползването на маски от посетителите и водачите. Дезинфекцията в пещерата също е невъзможна, отбелязват от парка.

Пещерата е със статут на обект за научни изследвания и като такъв отваря за туристи два пъти годишно според утвърден режим. Той е съобразен с биологичния цикъл на прилепите, които я обитават и са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. Пролетните и есенните месеци са позволени за посещения, но и тази година въведените противоепидемични мерки и забрани не позволяват струпване на хора и посещения от туристи, допълват от парка.

"Бисерна" е най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато, която е защитено местообитание на 14 вида прилепи. Тя е благоустроена по проект по Оперативна програма "Околна среда", но основно се ползва за научни цели, припомниха на БТА от природния парк.

Борислава Борисова
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини