Проект "Чудните пещери" разкрива красотата на пещерите в България

  • 28 май 2012 08:34

  • 4509
  • 0
Проект "Чудните пещери" разкрива красотата на пещерите в България
©

Европейски проект "Чудните пещери" ще разкрие  природната красота на намиращите се в района на община Димово  121 пещери, най-красивата от които е пещерата "Венец", разказа ръководителят на проекта Даниела Крумова.

Финансирането е по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия, съфинансиран по инструмент за предприсъединителна помощ. Водещ партньор е община Димово, в партньорство с община Майданпек, Република Сърбия, на чиято територия също се намират уникални пещери.

Предвижда се да бъде изготвена техническа документация и цялостно проектиране на намиращата се в община Димово пещера "Венец", както и изготвяне на технически проект и проектиране на част от залите в пещера "Райкова печ"- община Майданпек.

Пещерата "Райкова печ" в Сърбия, която е отворена за посетители, е много близка по произход и характеристики до пещера "Венец", а с техническия проект за посетители ще бъде приобщена недостъпна в момента зала от пещерата.

Срокът за изпълнение на проект "Чудните пещери" е 10 месеца. Общата му стойност е 49 789 евро. Основните дейности са техническо проектиране на двете пещери, както и популяризирането им чрез изготвяне на рекламни материали и публично представяне на резултатите от изпълнението на проекта.

Пещерата "Венец" се намира край село Орешец, община Димово. Откривателят й Александър Леонидов разказа, че през май 1970 г. група от пещерния клуб "Бел прилеп" - Белоградчик, която извършвала експедиция за търсене на входа на пещерата по карта, го открила затрупан от местните хора с камъни. Леонидов обясни, че влизането в пещерата през входа, представляващ кладенец, се оказало невъзможно. При едно от взривяванията в кариерата за добиване на камък за печене на вар, намираща се в същата околност, всичко пропаднало надолу и работниците видели през образувалия се отвор пещерата. Тогава местните власти потърсили помощта на членовете на пещерния клуб. Александър Леонидов и няколко негови колеги се отзовали веднага. Когато пристъпили вътре открили, че подът на залата е обсипан с разноцветни кристали, а красотата на сталактитите и сталактоните била смайваща. Обяснението е, че след запечатването на кладенеца - вход към пещерата, достъпът на кислород е бил ограничен и липсата на контакт с външната атмосфера е довел до промени в микроклимата на пещерата, посочи Леонидов. Водата започнала да кристализира, а различните цветове се получили от различния състав на глината и скалите, добави той. За да предпазят природния феномен от вандалски прояви, пещерняците са циментирали общопознатите входове.

Пещерата "Венец" се определя като най-красивата от всичките 121 пещери, открити при експедициите на клуб "Бел прилеп". В нея могат да се видят всички видове вторични калцитни образувания, които природата може да създаде. По дължината на пещерата, която е около 200 метра, са разположени общо пет зали. Денивелацията й е 26 метра.

Кметът на село Орешец Костадин Филипов заяви, че се е заел с амбициозната задача догодина да отвори пещерата "Венец" за посетители и се надява през пролетта на 2013 г. туристите да могат да я посещават. На първо време предвиждаме да направим модерна пътека до там, паркинг и сграда, в която да се предлагат сувенири, рекламни материали и информация за пещерата, казва кметът.

Последвайте канала на

БТА
4509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини