Гледай на живо

ЦСКА - София сломи Ботев Враца с 4:2 като гост и загря подобаващо за следващите важни двубои - на живо от ст. "Христо Ботев"

Постоянно сменящите се заповеди на МЗ не позволявали на туристическия бизнес да работи

  • 01 август 2021 13:32

  • 1954
  • 0
Постоянно сменящите се заповеди на МЗ не позволявали на туристическия бизнес да работи
© Pixabay

През целия период на Ковид кризата туристическия бизнес, въпреки многократните опити, не успя да осъществи ползотворен контакт с Министерство на здравеопазването, така че да могат представителите на туристическия сектор да могат да спазват правилата, но и да работят. Това подчертават в писмо до служебния здравен министър Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има, икономическия Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и туристическия Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на във връзка с последните нови условия за влизане в страната на български и чужди граждани и отражението й върху туристическия сектор от най-голямото обединение на индустриалния туристически бизнес - Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ).

"Ние продължаваме да работим без ясна визия какво ще се случва във времето напред и да гадаем каква ще е следващата заповед. С последната Ви заповед поставяте в състояние на невъзможност туризма да работи, но в същото време няма категорична забрана, която да доведе до икономическо подпомагане", посочват от АТИБ.

Обръщайки се към икономическия министър Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически от АТИБ подчертават, че действията от страна на администрацията и програмите, които уж са в помощ на бизнеса, превръщат работещи в туризма от професионалисти в оперативни счетоводители без реално да подпомагат най-пострадалия от кризата сектор на българската икономика - туризмът. От АТИБ припомнят, че браншът не може да бъде кредитиран от банковите институции, тъй като никой не можа да разбере, че туризма е специфична дейност и изисква специално внимание.

В писмото си от най-голямото професионално обединение в туризма подчертават, че ресорният им министър Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на не е оправдала очакванията на бизнеса "че като служебен министър за втори път на този пост, имащ опита и знанията, ще бъде водещата фигура и свързващото звено между ведомствата - МВнР, МФ, МЗ, МИ, МОН, така че да е максимално полезна на бранша.

Родители питат: 15 милиона за екскурзия на морето, защо не дадохте парите за нещо по-смислено?

"Вече трети месец се опитваме да Ви покажем нашите проблеми, които ни притискат сега и в този момент. За съжаление това, което виждаме в отговор, е бъдещи инициативи, за бъдещи моменти, когато туризма е в една нормална среда, която в настоящия момент не се знае кога ще я има. Опитвахме се три месеца да Ви обясним належащите проблеми, при решаването на част от които щяха да доведат запълняемост на морските курорти и да не се допусне да има летен сезон с повече от 30 на сто затворени хотели, с повече от 85 на сто неработещи туроператори, с повече от 80 на сто неработещи екскурзоводи, с 90 на сто спрял автобусен парк на случайния превоз и най-вече с повече от 50 на сто безвъзвратно загубен обучен персонал. Дори и сега при тази толкова унищожаваща бизнеса заповед, отново нямаме реакция от МТ", подчертават от АТИБ.

Радина Лазарова
1954 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини