Министърът на туризма е съобщила, че Украйна е желан и перспективен пазар

  • 29 юли 2021 15:17

  • 879
  • 0
Министърът на туризма е съобщила, че Украйна е желан и перспективен пазар
© Министерство на туризма

Служебният министър на туризма Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на проведе работна среща с Мариана Олескив, ръководител на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна. Събитието, в което се включиха и представители на бизнеса, е в рамките на работно посещение на Олескив в България по покана на служебния министър и неслучайно визитата се състои на българското Черноморие, в к.к. "Слънчев бряг", съобщиха от министерството.

Основна цел на визитата е възможността за разширяване и задълбочаване на двустранните взаимоотношения между България и Украйна в областта на туризма.

Министър Балтова е съобщила, че Украйна е желан и перспективен пазар, като страната е на трето място по посещение на туристи с ръст от 377 на сто от началото на годината,

по данни на ЕСТИ за пренощували туристи в местата за настаняване, спрямо 2020. Тя е уверила, че от месец юни възстановяването на туристическия сектор е трайна тенденция, а министерството на туризма работи в тясно сътрудничество със здравните власти, за да бъде гарантирана сигурността на гостите на българските курорти.

Пристигащите от Украйна пътуват основно с коли и автобусен транспорт, всяка седмица има и регулярни полети до Бургас.

Мариана Олескив, която е за първи път у нас, е изразила увереност, че България е една от любимите дестинации за украинските туристи заради гостоприемството и чувството за украинските туристи, че са си у дома. Тя е уверила, че нейната страна също може да предложи разнообразен и интересен туристически продукт, особено в област Бесарабия, където има българска общност с богати исторически корени и културни традиции. Олескив съобщи, че в областта може да се практикува винен и кулинарен туризъм и в момента се подготвя голям есенен фестивал с такъв фокус.

Участниците във форума са се обединили около необходимостта за активно сътрудничество в областта на кадрите, обучението на персонала и приоритетното издигане на имиджа на професиите в сферата на туризма - въпрос, актуален както в България, така и за Украйна. Представителите на туристическия сектор са потвърдили, че хотелиерите са най-доволни от украинските сезонни работници по Черноморието. По данни на бизнеса, над 20 хиляди чуждестранни работници в момента се трудят по българското крайбрежие, а повече от половината са от Украйна. Голяма част от тях повишават квалификацията си, обикват България и често се завръщат и като туристи.

Било е предложено през 2022 година да се проведе в България бизнес-форум за детско-юношески туризъм, тъй като много активно се работи и с деца от Украйна, които идват на лагери по нашето Черноморие.

Представители на бизнеса са благодарили отново на Министерството на туризма и за оказаното съдействие при разрешаването на проблема с украинските автобуси с туристи, които бяха възпрепятствани при преминаването си през Румъния през месец май.
След разговорите гостите са посетили туристически обекти и настанителна база, в която са отседнали украински деца, и са се уверили в отличното качество на предлагания туристическия продукт, се посочва в прессъобщението.
 

Борислава Борисова
879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини