Близо 10 000 посещения месечно на руснаци се очакват в България след 28 юни

  • 21 юни 2021 11:38

  • 508
  • 0
Близо 10 000 посещения месечно на руснаци се очакват в България след 28 юни
© Булфото (архив)

България очаква около 1800-2000 посещения на руски граждани месечно, но след решението на правителството на Русия за възобновяване на полетите с редица страни, сред които и България, считано от 28 юни, броят им може да надхвърли 10 000 души. Това коментира за БТА Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

Миналата година общият брой на посещенията на руски граждани у нас са 46 000, от които само за летния сезон са били около 11 300 души. В предходните години броят на руските туристи у нас през лятото се е движил между 350 000 - 380 000 души, припомни Драганов.

Възможно ли е „туризмът“ да си вземе поука покрай липсата на руснаци и англичани?

По информация на посолството ни в Москва, за България се възстановяват полетите по маршрутите Москва - София, Москва - Варна, Москва - Бургас с честота от четири полета седмично по всеки маршрут и Екатеринбург - Бургас, Екатеринбург - Варна, Минерални води - Варна, Самара - Бургас, Ростов на Дон - Варна, Ростов на Дон - Бургас с честота от един полет седмично по всеки маршрут. По думите на Румен Драганов, първоначално у нас се очаква да пристигнат руски граждани, които имат жилище на българското Черноморие, а след това се очакват и организираните пътувания, за които по думите на Драганов, вече има готовност, и с възобновяването на чартърните полети очакванията са броят на руските посещения да достигне 100 000 за годината. Това обаче ще зависи от пандемичната обстановка в Русия, която в момента е сложна, допълни Драганов.

Летният сезон продължава да се крепи основно на българските туристи, които са константна величина заради свободното в здравно отношение пътуване в страната. С такъв статут вече са туристите от Румъния и Чехия, като се наблюдава ръст на интереса на почивки в България от тези две държави. За тази година очакванията са пътуванията на румънски туристи у нас за годината да достигнат 1,4 милиона, смята Драганов. Той напомни, че миналата година в страната са пристигнали близо 980 000 румънски туристи, докато в предходните години броят на пътувания е надхвърлял 2 милиона. Посещенията от Чехия в България преди пандемията годишно са били 250 000, а миналата година техният брой е бил едва 63 000. С отварянето на "зеления коридор" за Чехия се очаква удвояване на посещенията спрямо предходната година, а пътуванията дори могат да достигат и 140 000, смята Румен Драганов.

Очакванията за другия стратегически пазар за България - Германия, са за до 550 000 - 600 000 посещения в годишен план, в зависимост от това дали ще се възобновят чартърните полети, за което има пълна готовност от германската страна, коментира Драганов. През 2019 г. страната ни е посрещнала 948 000 германски туристи, а миналата година, след отпадането на чартърните пътувания, в годишен план гостите от Германия у нас са били 330 000 души.

Прогнозите в годишен план на експерта са за ръст с 50 на сто спрямо 2020 г. на броя на посетителите, които ще преминат българската граница. Тази интензивност вече започва да се усеща заради увеличения брой полети, отчетени по летищата в страната. С възстановяването на така наречения индустриализиран туризъм по чартърни програми, който ще започне от средата на юли, и ще е много силен през август и септември, ще постигнем удвояване на параметрите спрямо миналата година, коментира Румен Драганов.

Това означава, че при близо 5 милиона посещения през 2020 г., при 12,5 милиона през 2019 г., тази година ще можем да постигнем около 7,5 милиона посещения годишно при консервативна прогноза, а в оптимистичния вариант - можем да достигне и до 8,8 милиона пътувания за 2021 г. По думите на Драганов, това би била добра стратегическа цел при положение, че отворим "зелените коридори" със страните от ЕС, които имат брой на ваксинирано население по-голям от ваксинациите в България, както и ако се възстановят "зелените светофари" с Великобритания и Русия. Очакванията на Румен Драганов е това да се случи от август. 

Радина Лазарова
508 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини