Туроператори висят с 80 милиона за отменени пътувания

  • 16 юни 2021 14:47

  • 322
  • 0
Туроператори висят с 80 милиона за отменени пътувания
© Pixabay

Туроператори дължат още приблизително 80 милиона лева на своите клиенти за отменени пътувания, сочат неофициални данни от проучване сред туроператорите. Браншовиците очакват втори транш от държавната помощ за връщане на средства към крайните потребители в края на юли, пише „Монитор“.

По думите на Петър Стоянов – член на управителния съвет на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА), в началото на пандемията дълговете на туроператорите към българските потребители се изчисляват на около 140 милиона лева. До момента през различните правителствени програми са изплатени едва 60 милиона лева, показва анкета сред членовете на браншовата организация.

Яснота колко души все още очакват търпеливо своите плащания обаче няма заради парадокс, който възниква в сектора. Докато за част от туроператорите въпросният едногодишен срок за връщане на парите към потребителите вече е отминал, клиентите на други са се съгласили да се възползват от алтернативно пътуване или ваучер, който обаче изтича през следващата година.

Оказва се, че най-сериозно пострадали от пандемията всъщност са европейските дестинации и автобусните пътувания, които и до този момент не са напълно възстановени. Работещи дестинации за ваканция остават основно Дубай и известни курорти в района на Африка.

„Масовият потребител обикновено плаща около 1000 лева на човек за подобни пътувания, поясни Стоянов, като допълни, че за да бъде изчислено средно по колко лева дължат туроператорите на един клиент, непременно трябва да се вземе предвид дали е била предплатена цялата сума за ваканцията или само част от нея.

Според туроператора редица туристически фирми не са успели да се възползват от помощите за бранша, тъй като през 2019 г. не са били на печалба или загубата им не е успяла да бъде покрита с 50% от активите, с които разполагат за кандидатстване. Той бе категоричен, новите 16 млн. лв. по линия на помощта за туроператорите донякъде ще дадат глътка въздух на сектора.

Припомняме, че процедурата за приемане на документите ще започне на 1 юли, а в края на следващия месец ще тръгне и изплащането на сумите.

Novini.bg
322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини