Вторият Конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия с призив към бизнеса в туризма

  • 23 април 2021 16:08

  • 615
  • 0
Вторият Конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия с призив към бизнеса в туризма
© УниБИТ

Да променим модела, по който предприемачите работят в туризма и да им предложим новите бизнес модели! Това е призивът, който отправиха участниците във Втория конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия, който се проведе в Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Мотото на форума е „Образованието в глобалния свят на новите технологии: Интелигентна дестинация за култура, туризъм, младеж, изкуствен интелект и блокчейн технологии“. Организира се от УниБИТ и Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, с подкрепата на Конфедерацията на българската туристическа индустрия, Националния борд по туризъм, Българския туристически съюз и Съюза за автоматика и информатика „Джон Атанасов“ и международното туристическо изложение „Ваканция & Спа“ Експо.

За нас е изключителна чест да продължим темата за превръщането на университетите в двигател за издигане компетенциите и оценяване в реална среда на академичните и бизнес политики за създаването на съвместни програми и бизнес модели, каза в обръщението си към форума проф. Ирена Петева. В приветствието си към участниците вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова определи значението на взаимодействието между академичната общност и бизнеса и създаването на общи инициативи като добър стратегически модел за преодоляване последствията от световната криза. 

Марияна Николова във Варна: Важно е да гарантираме сигурно и безопасно лято на туристите

Конгресът, който се провежда за първи път в интерактивна среда онлайн, обедини 25 висши училища. Представителите на академичната общност съсредоточиха вниманието си в предизвикателствата, които пандемията от COVID-19 предпостави, за бързо технологично обновление на бизнеса и науката, които само в симбиоза могат да постигнат успехи. 

Изключително важно за туризма е да се съхрани неговата традиционност и предлагането на традиционен продукт в традиционна среда, което прави и най-скъпо струващият продукт. Но в същото време дигитализацията ни постави в ситуация за бързо намиране и разпространяване на информация и съкращаване на времето на достъп до стоки и услуги, които вече са на един клик разстояние, каза д-р Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм. 

Проф. Тони Шекерджиева-Новак, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, сподели удовлетворението си, че туризмът обръща внимание на творците – музиканти, изпълнители, културни аниматори, които АМТИИИ подготвя, и те могат да намерят добър прием в туристическата индустрия.

Проф. Руслан Пенчев, ректор на Международно Висше Бизнес Училище, акцентира върху необходимостта да се работи по осъвременяването на програмите, по-голямо застъпване на научноизследователската дейност, продължаващото обучение и засилване на компетенциите и създаване на стратегически партньорства по съвместни програми за изграждане на съвременни бизнес модели.

Светът е едно глобално семейство, в което ние създаваме регионалната рамка за институционално сътрудничество в областта на културата, туризма, младежта, блокчейн технологиите и изкуствения интелект. Насърчавайки образователните програми за културно наследство и културни маршрути в региона чрез дигитални технологии са ново и удобно средство за комуникация, обмен, работа в мрежа и взаимодействие, обобщи проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ. В следобедните часове на Втория конгрес на Университетите от Югоизточна Европа и Азия „Образованието в глобалния свят на новите технологии“ се проведе научна конференция. Бяха представени 55 доклада на учени от 17 държави. Модератор на научната сесия бе доц. д-р Румен Драганов. 

Вторият конгрес продължава темите за развитието на дейностите за насърчаване на новите технологии в образованието, образователните програми за културно наследство, създаване на регионална рамка за институционално сътрудничество в областта на младежта, културата и туризма и др., каза в заключение доц. Драганов.

Последвайте канала на

Novini.bg
615 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини