Ски сезонът в Пампорово оцеля при пандемичните ограничения

03 април 2021 10:23

Ски сезонът в Пампорово оцеля при пандемичните ограничения
© Pixabay
2009 2

Прогнозите за драстичен срив при туристическите дестинации в условия на пандемия не се сбъднаха по отношение на ски курорта Пампорово.

Приключващият ски сезон в Пампорово се оценява като успешен на фона на тежката ситуация с коронавирус епидемията, коментира Мариан Беляков, директор на "Пампорово" АД, цитиран от БТА.

Страхът от зараза и противоепидемичните мерки не спряха последователите на "белите спортове", а периодът на дълга социална изолация превърна ски ваканциите в опит за завръщане към нормалността. Хотелиери в Пампорово отчитат спад през зимния сезон, но намалението е значително по-малко от очакванията за тотален отлив на туристи в ковид ситуацията. Близо 20 процента е спадът в ски зоната, а около 25-30 на сто за хотелите на "Пампорово" АД, според данни на дружеството в последните седмици на зимния сезон.

Марияна Николова: Пампорово отчита добър сезон, очакват туристи до средата на април

Преобладаваща част - около 99 процента от туристическия поток през тази зима са български клиенти. Единичните появи на чуждоезични групи са обикновено пътуващи от съседни балкански държави или британци, които имат апартаменти и имоти в Родопите. Посетителите през ски сезона са изцяло индивидуално пътуващи, без посредничеството на туроператори, отчитат от "Пампорово". Туристическият бранш се оказва гъвкав при пандемичната криза, загърбвайки дългосрочните резервации и съобразявайки се с новата практика на туристите да организират почивката си "ден за ден". Най-висока заетост за хотелската база се наблюдава през уикенд и празничните дни.

Над 50 см. снежна покривка в Пампорово

Туристическият продукт, който отбелязва ръст през пандемията е услугата, предоставяща условия за дистанционен офис и ски ваканция. Според организатора на ежегодните "лаптопаджийски" лагери Станислав Вангелов, интересът към почивка тип "офис в гората" е особено засилен през месеците на ковид епидемия. В периодите, в които училищата са в режим на електронно обучение, почитателите на "офис в гората" в Пампорово, Чепеларе и Мечи чал са цели семейства. Те могат да се разпознаят по сутрешните преходи със ски преди началото на работния ден. Представители на IT- сектора, експерти по маркетинг, реклама и работещи дистанционно при пандемията професионалисти са основните потребители на продукта, съчетаващ работен режим и почивка. Повишеното търсене на този тип туристически услуги се обяснява и с необходимостта от повече движение и спорт след обездвижването през месеците на работа вкъщи.

Продължаващият до 11 април зимен сезон в Пампорово доказа, че ски курортите могат да бъдат безопасно място в пандемичната обстановка, категорични са от дружеството- концесионер на пистите. Случаи на коронавирус в комплекса са регистрирани едва при пиковото разрастване на третата вълна на епидемията, уточнява от "Пампорово" АД. Спортуване на открито, достатъчна дистанция по пистите и движение сред виталния въздух на борови гори са част от условията в планинските курорти, предпочитани от почиващите и при вирусната заплаха.

Пандемичната криза се оказва все пак изпитание за част от хотелите в Пампорово, отчитащи по- сериозен спад на посещенията - до 70 процента, според данни на Регионалната туристическа асоциация "Родопи". Отделни обекти са на ръба на фактическата несъстоятелност заради просрочени задължения, по-ниски постъпления и немалки разходи за издръжка. Плановете за финансовото им съживяване хотелиерите свързват с прогноза за успокояване на епидемичната обстановка в следващите месеци и повече туристи през летния сезон.

Лифтовете и ски зоната в Пампорово ще работят до 21 март

Сериозно засегнат от пандемията е културният туризъм в региона, заради ограничените пътувания, коментира Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс в Златоград. През зимния сезон комплексът почти не е работил, с изключение на празничните периоди. От хотелите в града са принудени да откажат направени вече резервации за март и април поради наложени ограничителни мерки. Туристическият интерес към Златоград и Етнографския комплекс не е засегнат, резервации вече са потвърдени за май и юни.

Софтуерна грешка спря лифтовете в Пампорово

За втора поредна година туристическият бранш в Пампорово и региона няма записвания и договори за следващия ски сезон. От миналогодишния дори са останали неплатени суми и задължения от отделни туроператори. Ваканциите и почивките в пандемичните времена вече не следват прогнози или дългосрочни планирания, а са импровизирани пътувания в рамките на следващите дни.

Novini.bg
2009 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.03 | 12:38

70652
Pamporovo is the best

2021.04.03 | 10:43

70467
Напълниха ги с пари от мойте данъци, какъв "срив"? Такива гарантирани пачки без работа има само при пъндемията от тикви.

Добави коментар

Водещи новини