БХРА с отворено писмо до Теменужка Петкова и КЕВР

  • 18 февруари 2021 16:48

  • 659
  • 0
БХРА с отворено писмо до Теменужка Петкова и КЕВР
© Pixabay

Затворените хотели и ресторанти да не плащат “такса за достъп до разпределителната мрежа на база предоставена мощност” към електроразпределителните дружества като “Енерго про” докато обектите им са затворени заради кризата.

За това настояват в писмо до министъра на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по и председателя на КЕВР Иван Иванов от българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Копие на писмото е изпратено и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

БХРА: Нужна е спешна среща с финансовите институции за разсрочване на кредити и нови заеми

Според БХРА, така наречената такса мощност, ще бъде от голяма тежест за обектите, които са принудително затворени след Заповедта на Министъра на здравеопазването, заради противоепидемичната обстановка в страната във връзка с Ковид 19. “Имайки предвид, че мощностите, които се ползват в обектите в нашия бранш, особено хотелите, са сериозни, сумата, която се заплаща, не е малка, а и е задължително изискуема дори през неактивния сезон, който е повече от 7-8 месеца. Особено голяма е тежестта за заплащане на тази такса за собствениците, които стопанисват обекти, работещи сезонно, но са задължени целогодишно да заплащат такса към електроразпределителните дружества” се казва в писмото.

В тази връзка от БХРА предлагат да се помисли таксата мощност да бъде намалена или премахната за времето, в което хотели и ресторанти не работят. “БХРА нееднократно сезира различни институции и води преговори с международни и национални браншови организации за мерки за облекчаване на последствията от кризата с Ковид 19. Мерките обаче са недостатъчни и много от собствениците в туристическия бранш са пред фалит, поради разходи, които задължително трябва да покриват, като не могат да осъществяват дейността си и да реализират приходи. В конкретния случай такъв тип разход е таксата към електроразпределителните дружества”, пише в писмото, подписано от председателя на БХРА Георги Щерев.

БХРА предлагат самоосигуряващите се в ресторантьорството да получават обезщетения от държавата

От организацията молят за бързо и адекватно решение на въпроса и припомнят, че туристическия бранш е най-силно засегнат от кризата и всяка забава в действията води до нови фалити на потърпевшите собственици.

Последвайте канала на

Novini.bg
659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини