Марияна Николова пред бранша във Варна: Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма

  • 07 януари 2021 14:33

  • 378
  • 2
 Марияна Николова пред бранша във Варна: Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма
©

Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма. Изпратихме една много необичайна и трудна година, изпълнена с предизвикателства и неизвестни. Но тя ни даде и много поуки, а бизнесът показа, че може да се приспособява и да следва новите правила и норми за работа. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и пред представители на бизнеса във Варна. В дискусията участваха Иван ПортнихИван ПортнихИван Николаев Портних e български политик от ПП ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на, кмет на община Варна, и Стоян Пасев, областен управител.

Министърът информира, че приключи първата фаза на помощта от 35 евро за седалка за получаване на държавна субсидия, като 34 туроператора, които използват чартърни полети, подадоха заявления за това подпомагане. Изплатени са средства на 20 компании, като общият им размер е близо 3,5 млн. лв. От 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта е за турист, пристигнал в България в периода 01.01.2021–31.05.2021 г., и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, поясни вицепремиерът.

През декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане, съобщи вицепремиерът. И уточни, че общата стойност на тази субсидия, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 млн. лв., с които предвиждаме да помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност.

Държавната помощ e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Относно екскурзоводите вицепремиерът информирам, че Министерството на туризма е в готовност за действие по одобрения вече проект за предоставяне на 3 млн. лв. по ОПИК, като все още се очаква предоставяне на необходимата информация от страна на представители на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка, която ще се провежда за предоставяне на средствата. Очакваме в срок до 31.03.2021г. да се пристъпи към подписване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да започне през април, посочи министър Николова.

Относно развитието на туризма в региона през миналата година по статистика на ЕСТИ в община Варна са пренощували 442 хил. туристи от началото на 2020 г. до средата на декември. От тях 222 хил. са българи, 138 хил. са румънци, над 19 хил. са посетителите от Германия, а повече от 17 хил. са полски гости.

През летен сезон 2020 данните на НСИ в област Варна показват, че в местата за настаняване с 10 и повече легла са пренощували 425 хил. туристи през летен сезон 2020 г. Спадът  на туристите спрямо летен сезон 2019 е 54%. Въпреки трудностите обаче сезон, макар и по-кратък, имаше, като милиони българи избраха да почиват през летните месеци на родното крайбрежие, коментира вицепремиерът. Тя цитира данни на Фрапорт, според които към момента на летище Варна се очаква да пристигнат 4960 чартърни и редовни полета за периода май–октомври 2021 г. По думите й намалението на полетите спрямо  същия период  на предкризисната 2019 г. е около 11%, като от Германия е 3%, а от Великобритания 6%.

Безпрецедентно трудна година беше 2020 г. и се надявам в началото на лятото да влезем в нормален сезон, коментира кметът Иван ПортнихИван ПортнихИван Николаев Портних e български политик от ПП ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на. И допълни, че ни предстои много съвместна работа, надявам се на добро партньорство и в края на годината да отчетем добри резултати.

Областният управител Пасев зави, че туризмът е основен за местната икономиката, като се очаква тази година с ваксините да има сезон и да рестартираме целия бранш. Той благодари на вицепремиера за работата и посочи, че винаги е съпричастна с проблемите на бизнеса.

Представителите на бизнеса поставиха темата за рекламата на дестинация България и възможностите за насърчаване на посещенията на руски туристи. Тяхната позиция е, че е необходимо да се търсят начини за облекчаване на визовия режим. Те алармираха, че всеки ден има кадри, които не искат да работят и напускат бранша. Според тях това ще отвори голяма дупка в сектора, защо без кадри няма как да има отрасъл. В дискусията бе засегната и мярката 60/40, като бяха коментирани някои конкретни трудности, които се срещат при кандидатстване по нея. И подчертаха, че се надяват тя да продължи по-дълго, защото подкрепя работата на сектора. Браншът отправи питания за възможността за издаване на ваучери за почивка, като според тях това би допринесло за напредък на отрасъла. Те информираха още, че възможност за облекчения при плащането на местни данъци и такси би подпомогнала финансовото им положение.

В разговора бе дискутирана и темата за развитието на СПА туризма в региона. Според бранша би било добре да се реализира по-целенасочена реклама кампания на този продукт, както и да се инвестира в тази инфраструктура.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
378 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.07 | 18:16

1
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА
ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА

2021.01.08 | 08:57

2
С ПРОТЕСТИ НЕ СТАВА.....С РЕВОЛЮЦИИ, ВЛАСТ В ЕС НЕ СЕ СМЕНЯ....ИЗБОРИ...ТОВА Е ГЛАСЪТ НА НАРОДА...А НЕ ВИКАНЕ И ТЪРКАЛЯНЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ

Добави коментар

Водещи новини