2/3 от местата за настаняване за Коледа и Нова година са заети

  • 30 ноември 2020 20:34

  • 1379
  • 2
2/3 от местата за настаняване за Коледа и Нова година са заети
© pixabay

Две трети от местата за настаняване в страната са заети за предстоящите коледни и новогодишни празници, сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ).

Докато нововъведените здравни разпоредби удрят сериозно хотелите преди студентския празник, младежите местят купона в къщите за гости. Те обаче ще са поставени под лупа за злоупотреби с броя на гостите и противоепидемичните мерки.

Над четвърт милион потеглят на път за празниците

Според последната разпоредба на здравния министър проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. се преустановяват посещенията в заведенията за хранене и развлечения, а също и частните партита за повече от 15 души.

По думите на председателя на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Малин Бистрин потребителите не биха предпочели туристическа услуга, без да се хранят в ресторанта на хотела.

„Така хотелите се обричат да загинат в този период", коментира той пред Монитор, като допълни, че от сектора са готови да работят на 30 или 50% от капацитета на ресторантите само за своите гости.

Зимният сезон е пред провал, масово отменят резервации

Припомняме, че от бранша настояват ресторантите към хотелите да продължат работа, при условие че обслужват единствено своите гости, и то при спазване на строги противоепидемични правила. Идеята им срещна подкрепа от вицепремиера и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и, която по време на среща с представители на новоучредената Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) заяви, че допускането на външни лица ще доведе до затваряне на цялата хотелска база. Така заради ограниченията, породени от пандемията, 25 000 студенти решават да полеят необезпокоявани празника в някой от малките семейни хотели и къщите за гости.

Медийна проверка разкрива, че в 5 от 10 проверени малки обекта приемат групи от над 15 души. Това предизвика бърза реакция от страна на вицепремиера и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и, която сезира Комисията за защита на потребителите (КЗП), МВР и регионалните здравни инспекции за спешни проверки. Те ще се извършват в периода около студентския празник (7 - 8 декември).

КЗП ще следи дали обектите са категоризирани по Закона за туризма, налична ли е информация за потребителите като име, адрес и лице за контакт на фирмата, а също и дали цените за нощувка, туристически пакет или друга услуга са обявени", поясни пред „Монитор“ директорът на Главна дирекция „Контрол на пазара“ към КЗП Игнат Арсенов.

В случай че на инспекторите от комисията не бъде предоставено удостоверение за категоризация, туристическият обект се затваря, докато не бъде категоризиран, и се налага санкция 1000 до 10 000 лв. При липсва на информация пък глобата е между 500 и 1000 лв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1379 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.12.01 | 01:56

2
проверяващите на първа линия по хотелите
love

2020.11.30 | 20:54

1
ще има яко обмен на слюнка, може и с вирус, може и без вирус, разбира се по късно за вируса, .......

Добави коментар

Водещи новини