12 бона глоба за бариери на плажа

  • 25 април 2012 21:42

  • 1035
  • 0
12 бона глоба за бариери на плажа
©

От 10 000 до 50 000 лв. ще е глобата за строежи по пясъчните дюни, както и за незаконно изграждане на преместваеми обекти – барове, заведения за хранене и т.н., съобщава Монитор. 

Това предвиждат измененията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесени в парламента от правителството. Санкцията ще важи и за незаконно заустване в морето на мръсни води, за сметища, за използване на торове на територия до 2.1 км от плажа, както и при нарушаване на строителното ембарго от 15 май до 1 октомври. Сега глобата за фирмите е 10 000 лв. Промените в закона определят и колко трябва да се бръкнат физическите лица за същите нарушения – от 1000 до 10 000 лв.

Въвежда се санкция и за добив на морски пясък. Физическите лица ще трябва да се бръкнат с 500 до 5000 лв., а фирмите с до 10 бона, и то в случай че по друг закон не подлежат на по-тежко наказание. Всеки, който ограничи пешеходния достъп до плажа, също ще бъде глобен. За първо нарушение санкцията е от 3 до 6 бона, а за следващо скача до 12 000 лв.

Заканата на строителния министър Лиляна Павлова, че сергиите и барчетата от плажовете ще бъдат премахнати, ще стане факт. За срок до 1 г. от влизането на законовите промени в сила всички капанчета, които са извън одобрената схема от регионалния министър, ще трябва да бъдат премахнати от собствениците им от пясъчната ивица. Ако това не бъде направено, те ще бъдат съборени принудително.

Законът за Черноморското крайбрежие вече ограничава до 2% площта, върху която кафенетата по плажа могат да слагат маси и столове. Така например за ивица от 1000 кв. м барчетата ще могат да се разполагат само на 20 кв. м. Разрешенията за преместваеми обекти по плажа ще се дават еднократно за срока на концесията. И занапред половината от плажната ивица трябва да се оставя за безплатен плаж, но вече трябва да е обозначена с табела. Законът ограничава и площта, върху която може да има заведения за хранене, виенски колела, блъскащи колички и т.н. в парковете.

Атракционите могат да заемат до 10% от територията им

и да са с височина до 6 метра.

Последвайте канала на

Novini.bg
1035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини