Близо половината от хотелиерите свалят цените на нощувката

  • 26 октомври 2020 15:36

  • 560
  • 1
Близо половината от хотелиерите свалят цените на нощувката
© Pixabay

През септември близо половината от хотелиерите са предложили на своите клиенти по-изгодни цени на нощувките, докато за октомври 60 на сто са обявили поевтиняване и на пакетните услуги. Това показва месечното анкетно проучване на Националния статистически институт (НСИ), проведено сред управителите на местата за настаняване. 52.2% от анкетираните пък смятат да оферират своите клиенти с алтернативен период за използване на направените резервации. 

През последния месец обаче е регистрирано увеличение на ръководителите, предприели основните мерки: „освобождаване/съкращаване“, „платен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“ и „неплатен отпуск“.

БХРА настоява за ясни мерки и правила, при които се затварят хотели и ресторанти

Вероятна причина за това става намаляването на приходите от дейността на местата за настаняване 53.2 на сто през месец септември. . Малко под 37 % пък посочват, че не се наблюдава промяна. През следващия един месец 46.1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат едва половината от разходите за дейността си със собствени средства, 33.2% от тях - „до 100%“, а 20.1% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през септември 35.1% от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем. 34.6 на сто планират да продължат да работят, а 24.6% временно да я преустановят. Едва 4.2 на сто предвиждват да я прекратят.

Последвайте канала на

Novini.bg
560 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
удобен

2020.10.29 | 15:24

1
журналистчето нищо не казва като говори в проценти една нощувка и в най евтините хотели е 80 лв а най евтиното спане е 30лв докато в испания е 10 е или 20 лв то е така и в по голяма част от европа иде реч че в българия е доста по скъпо та има накъде да се сваля за народонаселението

Добави коментар

Водещи новини