Марияна Николова: Вече има постъпили 12 заявления за предоставяне на държавна помощ за туроператори

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и проведе работна среща с Янко Иванов, изпълнителен директор на „Балкан Холидейс Еър“.

Транспортът, и по-конкретно авиопревозвачите и туризмът, са тясно свързани отрасли, като работата им рефлектира пряко върху развитието на всеки от тях. В България повече от 2 месеца бяха спрени организираните туристически пътувания, а COVID-19 буквално приземи аерофлота не само у нас, но и на международно ниво, коментира вицепремиерът Николова. И информира, че на летище Бургас от началото на годината до 27 септември спадът в пристигналите полети е 82%, а на летище Варна – намалението е от 60 на сто по данни на Фрапорт.

Марияна Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

Вицепремиерът припомни, че правителството одобри отпускането на държавна помощ от 35 евро на седалка за чартърните полети с над 100 места, като от националния бюджет са заделени 55 млн. лв., а анализите показват, че мярката ще доведе до 400 хил. нови туристи. В Министерството на туризма вече има постъпили 12 заявления за предоставяне на държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм. Очакваме интересът към мярката да нараства, като прогнозите ни са, че това ще подпомогне сектора през предстоящия зимен сезон, но и през 2021 и 2022 г. Считам, че ще допринесе и за подобряване състоянието на авиотранспорта, посочи министър Николова.

Ситуацията е такава, каквато никога не е била, но сега е моментът да започне и реализацията на нови проекти, коментира г-н Иванов. Той представи пред вицепремиера инициативи, по които компанията работи за разширяване на чартърната програма. По думите му важен фокус в дейността им в момента е разработване на линии към далечни дестинации като Индия и Китай, съобщиха от пресцентъра на министерството на туризма.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет