Капка Панайотова: Премахването на индивидуалната оценка при инвалидност е безобразие

Директорът на Центъра за независим живот Капка Панайотова нарече "крачка наникъде" предложеното от МТСП за отпадане на индивидуална оценка за хората с увреждания като условие за получаване на парични помощи и подкрепящи мерки.

В предаването "Преди всички" по БНР тя коментира, че предложението "показва много ясно какво се случва в българската социална политика".

"Въвеждането на индивидуалната оценка беше наистина някаква светлинка в тунела. На практика индивидуалната оценка е онова най-важно нещо, което показва от какво точно има нужда човек с увреждане", изтъкна Панайотова.

Тя акцентира и върху основната промяна в подхода в световен мащаб през последните години – увреждането се разглежда не като медицинско, а като социално явление.

"Това беше изключително важно да се случи и в България – да започнем да гледаме на уврежданията не като на диагнози, а като на потребности, които човекът придобива във връзка с увреждането."

Социалното министерство отговори защо е отказало проект на семейство на дете с инвалидна количка

"Проблемът е в това, че българският закон съхрани универсалната роля на ТЕЛК-а, на този свещен документ, тази свещена карта, наречена ТЕЛК – то е като личната ви карта. Именно тук се размина цялата идея със съвременното развитие", заяви Панайотова.

Обясни още, че всички придобивки в Закона за хората с увреждания са на база процент намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, което е ТЕЛК. А единственото, за което се ползва индивидуалната оценка, е личната помощ

"Вместо да махнат ТЕЛК-а, да променят този универсален характер на ТЕЛК-а, те махат това, което трябва да се превърне в основа на всяка политика по уврежданията. Това е безобразие", категорична е Капка Панайотова.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет