Министерството на туризма предлагат такси да плащат собствениците на стаи за гости и ски учителите

На Портала за обществени консултации на МС е публикуван проект на Тарифа за таксите, които се събират по Закона за туризма.

В проекта има мерки за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса в режима на категоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, туристическите хижи, туристическите спални и туристическите учебни центрове прилежащите заведения за хранене, чрез които отпадат изискванията за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител, пише в мотивите на вносителите.

Марияна Николова се срещна с извънредния и пълномощен посланик на ОАЕ

Действащата към момента Тарифа не определя размера на дължимите такси за въведените със Закона за държавния бюджет за тази година нов режим за регистриране на хотелиери, които ще предоставят настаняване в стаи и апартаменти за гости. Ако проектът бъде приет ще има такса за регистриране на места за настаняване клас В - стаи за гости и апартаменти за гости, пише в доклада за приемане на постановлението.

Очакват се допълнителни приходи от сертифициране на 90 ски -училища, което е нов регистрационен режим, таксите за което са определени на база очакваните преки и косвени разходи за тяхната регистрация, пише в доклада. Финансовата оценка на въздействието на предлагания проект на акт върху общинските бюджети, респективно върху държавния бюджет, показва, че предложения проект се очаква да доведе до намаление на приходите на общинските бюджети в резултат на намалението на таксите за преглед на документи и вписване в Националния туристически регистър на места за настаняване клас Б - семейни хотели, хостели, пансиони и почивни станции, както и къщи за гости, бунгала, къмпинги.

С новия режим на регистрация на стаи за гости и апартаменти за гости, се очаква повишаване на броя на регистрираните и съответно до увеличение на приходите от такси в общините. Предвид това се очаква да бъде компенсиран бюджета в общината от повече регистрации и заплатени такси, като при тази хипотеза се очаква предложеният проект на акт да е без въздействие върху държавния бюджет.

Предлаганият проект на акт се очаква да доведе до изпълнение на бюджета на Министерство на туризма с оглед очакваните повече регистрации, категоризации и сертификации поради намалението на таксите и поради включването на новите такси за регистрация и вписване на ски-училища и такси за издаване на дубликат на идентификационна карта на екскурзоводи, планински водачи и ски учители, пише в предложението.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет