Община Асеновград отбелязва Деня на туризма с преход до „Лястовичи вир“

  • 23 септември 2020 15:09

  • 297
  • 0
Община Асеновград отбелязва Деня на туризма с преход до „Лястовичи вир“
© Община Асеновград

ОП „Туризъм“ към община Асеновград и Сдружение „Устремени“ организират туристически преход по повод Световния ден на туризма – 27-ми септември. Тази година датата се пада в почивен ден – неделя, което е добра възможност за участие на повече хора. Инициативата се провежда за 4-ти пореден път и за участието не се заплаща такса.

Маршрутът на прехода преминава през живописния и леснодостъпен водопад "Лястовичи вир", скрит в красивата долина на река Голяма Сушица. Не е необходимо участниците, които ще се включат, да притежават туристическа подготовка. Трасето е изключително леко и достъпно. Целта е да се популяризира пешеходният туризъм, да се мотивират хората да се движат повече пеша и да опознаят красотата на Родопите в асеновградския край.

Началният час за тръгване е 10:00 ч., а мястото – центърът на село Долнослав. Преходът ще започне с беседа за красивите вековни чинари и културно-историческото наследство на района. После маршрутът продължава през обзорната местност "Къркарман" и достига го атракционното селище "Wild city". Трасето ще премине и през места, на които се открива незабравима гледка към язовир "Сушица" и голяма част от Горнотракийската низина. Малко след това, туристическият преход ще навлезе в гористата долина на река Голяма Сушица.

Достигайки до водопада, всеки ще има възможността да направи снимки, за да запечата посещението си на това изключително красиво място. Ще остане време и за обяд. В 14:00 ч. групата тръгва по обратния маршрут и около 16:00 ч. се очаква преходът да приключи на същото място, откъдето тръгна. Общото време за преминаване на маршрута е 6 часа. Трасето е подходящо за деца, както и за туристи със средно добра/ниска физическа подготовка. Транспортът до началния пункт е личен ангажимент на участниците. Щеки всеки може да си носи по своя преценка, ако има нужда от такива. Обувките трябва да са удобни за разходка в планински и полупланински местности. Добре е туристите да си носят вода или течности – поне 2 литра, както и пакет суха храна .

При неблагоприятна прогноза за времето и евентуална отмяна на събитието или промяна на маршрута ще бъде съобщено своевременно. При провеждане на прехода ще се спазват всички противоепидемични мерки, указани в заповедите на Министерство на здравеопазването към настоящия момент. За участие в събитието се попълва декларация за информирано съгласие.

Последвайте канала на

Novini.bg
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини