Варненско село с нулева безработица посреща гости и за сватбен туризъм

  • 14 август 2020 07:38

  • 1461
  • 0
Варненско село с нулева безработица посреща гости и за сватбен туризъм
© Pixabay

На около 85-90 километра от Варна, на северния бряг на язовир Цонево, почти на границата между Варненска и Бургаска област е разположено китното село Аспарухово. Ченге, както е старото име на селището, и както го наричат все още много от жителите на областта, е известно и популярно със селския си и риболовен туризъм. В последните години обаче селото придобива известност с изнесените ритуали за граждански бракове, които се провеждат в него.

Всяка година броят на сключените изнесени граждански бракове в селото се увеличават

Всяка година броят на сключените изнесени граждански бракове в селото се увеличават, разказа за БТА Мария Георгиева, която е в началото на втория си мандат като кмет на Аспарухово. Тя обясни, че Община Дългопол с решение на Общинския съвет е предоставил тази възможност през 2011 година. През 2016 година в селото имаше шест сключени граждански брака, следващата година изнесените ритуали станаха 11, през 2018 година - 22, миналата година - 30, а през тази година до момента имаме заявени 40, обясни Георгиева и уточни, че заявките са били много повече, но около 12 сватби са отложени за следващата година предвид обстановката с коронавируса, защото гостите им са от чужбина. В селото има сключени изнесени бракове и с чужденци. През миналата година в селото е имало българо-френска сватба и по-голямата част от гостите са били французи. Кметицата разказва с усмивка, че на тази сватба е водила ритуала като длъжностно лице на български език, но е имала помощничка, която е превеждала словото на френски. В селото са сключени и няколко смесени брака от България и Турция, също така между румънци и българи, и филипинци и българи. При последните ситуацията с документите е била по-сложна, но не и невъзможна, разказа Георгиева.

Освен сватбен туризъм в селото се практикува ловен и риболовен туризъм

Освен сватбен туризъм в селото се практикува ловен и риболовен туризъм, обясни Георгиева. Тя допълни, че достъпът до язовира е свободен. Много хора идват да почиват около ДЦоневоФ и на палатки. Около язовира има доста красиви и екзотични места, но туристите пазят чисто. Според нея около 30-40 процента от туристите идват заради риболова. Тя каза още, че има много туристически обекти в района, които са занемарени. Сред тях са скални манастири, като идеята е да бъдат направени екопътеки за достъп до тях и социализацията им. Скалното катерене също е много добре развито на ДЧудните скалиФ. Има и една местност ДМанастираФ, която се намира срещу ДЧудните скалиФ, там има манастир, но разкопките тепърва ще започват да се правят, за да бъде обозначен обектът.

Бургас ще развива сватбен туризъм

В селото има 33 обекта за настаняване

В селото има 33 обекта за настаняване, три от които са в строеж, посочи кметицата. Трите обекта ще бъдат готови до няколко месеца. В селото има хотели, къщи за гости и настаняване, спортен комплекс с хотелска част. Регистрираните легла в Аспарухово са 660, но легловата база е недостатъчна, смята Георгиева. Основно почиващите в селото са българи, има и чужденци, но основният поток са български граждани. По време на коронакризата и по-драстичните мерки при извънредното положение се получи спад в посещенията на гости, но от края на май отново започнаха посещенията, обясни Георгиева. В момента всичко се нормализира. В селото са подготвени и при евентуална поява на турист, заразен с коронавирус. Общинският спортен компрекс, който има капацитет 60 легла, се ползва непрекъснато, но при нужда можем да реагираме и да изолираме заразения там, каза тя.

Туризмът в селото е целогодишен, а спадът заради пандемията с коронавируса е минимален

Туризмът в селото е целогодишен, а спадът заради пандемията с коронавируса е минимален, каза още Георгиева. През тази година е малко по-малък броя на почиващите, месеците на пандемия са оказали влиянието си. Спадът на туристи в селото е сравнително минимален - може би около 20-30 процента, което според Георгиева е почти нищо. Не бих казала, че кризата се отрази чак толкова зле и, че има чак толкова голям спад на почиващи. Хората идват, почиват, при нас имаме хотели на много високо ниво със СПА-центрове. Гостите идват основно тук заради чистия въздух, тишината и спокойствието. Около селото няма замърсители, всичко е чисто и екологично, разказа кметът. По думите й резервациите за Коледа и Нова година са приключили още в началото на годината. Последните две години се забелязва, че семействата идват да почиват в селото за седмица. От чужбина в селото почиват много румънци и руснаци.

В Аспарухово живеят постоянно около 10 семейства руснаци и едно семейство англичани

В Аспарухово живеят постоянно около 10 семейства руснаци и едно семейство англичани, както и още две британски семейства, които са приходящи. Имот в селото притежават и филипинци, които идват за три-четири месеца и пак си заминават. Те са семейство с три дечица, а имотът им е до язовира. Кметицата разказа, че филипинците дори са понаучили български език и се ДоправятФ с местните.

Интересът към имотите в Аспарухово е много голям. В селото има млади хора, които предпочитат и са останали да живеят и работят в Аспарухово, има и други, които живеят тук, но работят и пътуват до Варна.

Училището в селото е закрито през 2013 г., а учениците учат в Дългопол и пътуват до общинския център с осигурен от общината транспорт. На територията на селото има детска градина, която се посещава от 30 деца. Кметицата разказа, че от няколко турскоговорящи села от съседната община Руен, която е в Бургаска област, деца посещават градината в Аспарухово, защото хората са находчиви и предпочитат те да посещават това детско заведение, за да могат да научат и български език. Транспорт за децата от съседните села - Струя, Добромир, Билка, осигурява община Дългопол, независимо че те са на територията на друга област.

Основният поминък в селото са туризмът и земеделието, безработица няма

Основният поминък в селото са туризмът и земеделието, а в бюрото по труда няма регистрирани от селото и безработица няма, продължава разказа си кметицата. В селото няма и хора, наети по програмите за временна заетост за поддръжка на чистотата в Аспарухово. Чистота се поддържа изцяло от жителите на Аспарухово. От тази година в селото вече има и стоматологичен кабинет.

Читалището е с много добре развита дейност. По-голяма част от гостите, които идват, искат да се докоснат и до фолклора, защото селото е съхранило традициите, обичаите и автентичния си фолклор. Читалището има зала със сцена, която се използва за театър, събрания, кинопрожекции. Тя е със 100 седящи места.

В Аспарухово има женска група за автентичен фолклор от 20 жени и танцов състав с 20 момичета и 10 момчета. Тук се спазват абсолютно всички празници. В селото се празнува и Трифон Зарезан, играе се мъжко хоро във водите на язовира на Йорданов ден. 30 момчета са коледарите в селото.

През тази година заради ситуацията с коронавируса няма да се проведе третият фолклорен фестивал ДЧенге пее и танцуваФ през август. Участниците са от цялата страна, а през миналата година е имало гости от Украйна.

В селото имат и църква - Света Петка. Тя е била в старото село, което е на дъното на язовира, и е преместена камък по камък в по-високата част. В нея се извършват църковните ритуали при венчавките. През миналата година е направен основен ремонт на покрива на църквата.

Етнографският музей в селото вече не съществува, а етнографската сбирка е разположена в читалището на Аспарухово. През 2011 година той е бил продаден и там в момента е хотелска част. В етнографската сбирка могат да се видят съхранени традиционните мъжка и женска носии, станове за рогозки, черги и колани.

Кметицата признава, че всичко хубаво със селото се случва заради доброто взаимодействие и диалог с общинската власт и местния бизнес. В селото почти всички улици са асфалтирани. Нещата могат да се случват, не е невъзможно, има форма и начин, стига да знаеш как да го направиш, обобщава разказа си Мария Георгиева.

Последвайте канала на

Novini.bg
1461 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини