Експерт: Сега ни е шансът да си върнем българския турист

Загуби на традиционни пазари и държави, късен старт на чартърните програми с руски туристи и хотели, които спират работа насред лятото. Така изглежда в средата на август българският летен сезон. Можем ли да разчитаме, че вътрешният туризъм и уикенд пътуванията ще спасят под някаква форма сектора? 

Имаме месеци с над 85% спад на туристите от чужбина, вътрешният туризъм се развива добре. Сега имаме шанс да си върнем българския турист. Загубите са огромни - руският и немският пазар са основни за нас. Ако се вземат мерки сега, може да спасим част от зимния сезон, коментира експертът в Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков.

Германци анулират почивки по нашето Северно Черноморие

По думите му другите държави комуникират правилно - правят реклами, пишат статии, а при нас няма информация дори на английски език за ситуацията с туризма, за това има ли карантинни хотели.

От бранша искаме карантинни хотели, в момента няма съществуващи. Ако не направим такива до зимния сезон, ще виждаме това, което и сега - през лятото, обясни Занков.

Марияна Николова: Българи, заповядайте на нашето море и нашите планини!

Той коментира и темата за затваряне на хотели по Черноморието в разгара на летния сезон.

Много хотели затварят не само в България, но и в чужбина. Това е стратегическо решение за сезона. Не мисля, че намаляването на цените ще стимулира повече търсене. Най-важното нещо е повишаването на качеството на услугата, отбеляза експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бойко Борисов: Пренасочваме 10 милиона лева за подпомагане на туристическия сектор

Занков подчерта, че има населени места, в които туризмът върви добре на фона на пандемията, сред които е например Родопите, тъй като хората са ориентирани към по-забравени места и природата.

Коментари

 1. 2020.08.12 | 17:57
  сега е момента да се изчисти туризма от комунистическата некадърна измет, създала мутрите......
 2. 2020.08.12 | 15:12
  Алчните концесионери на плажове пак "засадиха" цялата зона, ставаща за плажуване, с чадъри и др. подобни бараки , а 50% зона за свободно плажуване е някъде отзад, до паркираните коли ?????? и.т.н. Че, ще има да чакате туристи !
 3. 2020.08.12 | 12:46
  Вдигнете още цените, за компенсация намалете качеството на обслужване ... ъъъ .. чакай, то по-скапано от това май не може. Ще си върнете дедовия. Ако искаме да сме на бетонирани плажове и натъпкани, като в метрото ще си стоим у дома - няма разлика. Сложете и такси въздух и слънце - поне 50 кинта на вдишване. Ще избиете загубите.
  1. 2020.08.12 | 13:32
   Точно !
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Избрано от Интернет