Министър Николова се срещна с представители на обединение "Бъдеще за туризма"

  • 27 юли 2020 17:25

  • 550
  • 3
Министър Николова се срещна с представители на обединение "Бъдеще за туризма"
© Министерство на туризма

Заместник министър-председателят и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и обсъди държавната подкрепа за бизнеса с представители на обединение „Бъдеще за туризма“.

Фокус на работната среща бяха както мерките на правителството насочени към бизнеса за преодоляването на кризата, така и разговори за следващи инициативи, за които отрасълът има нужда от държавна подкрепа. В дискусията участваха представителите на обединението- Павлина Илиева, Свидна Динева, Емил Абазов и Георги Пасев.

Браншът е приоритетен за мен и ще работя в негова подкрепа и в тясно сътрудничество, подчерта вицепремиерът Николова. Тя добави още, че туризмът е приоритетен за правителството и се търсят активно възможности за подпомагането му в тази толкова предизвикателна година. По време на срещата вицепремиерът представи пред събеседниците си нотификацията от Европейската комисия (ЕК) за одобрение на целево субсидиране на чартърните полети, организирани от туроператорите до България. Одобрението на схемата от Комисията беше задължително условие за прилагане на правителствената антикризисна мярка, с която се отпускат по 35 евро за всяка седалка от чартърна линия превозваща туристи до страната.

Вицепремиерът Николова информира още, че с решение на кабинета хора от Молдова, Северна Македония, Кувейт, Сърбия, Израел, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора ще бъдат допускани в страната срещу PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в България. По думите й ще се водят активни преговори за разширяване на броя на страните, от които ще може да се пристига у нас без допълнителни карантинни мерки.

Марияна Николова призова българите да изберат родното Черноморие

В рамките на дискусията представители на сдружението представиха свои предложения, които да подпомогнат туристическия бранша. Едно от исканията им е удължаване на срока, в който туроператорите са задължени да върнат предплатени средства на потребителите. Бизнесът настоява и за възможност да им бъде предоставена грантова схема в размер на 10% от оборота за миналата година. Според тях тя ще им помогне да запазят бизнеса си в момента и бъдещото им функциониране.

Това което искам да ви уверя е, че още днес вашите предложения ще бъдат разгледани, заяви вицепремиерът Николова. И допълни, че се надява на съвместна конструктивна работа, с която да се търсят навременни и работещи решения в полза на бизнеса. Вицепремиерът Николова представи на срещата днешното решение на правителството за намаляване на ДДС за туроператорите на 9%. Предстои предложението да бъде гласувано от Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на министерството на туризма.

Марияна Николова проведе срещи с представители на туристическия бранш

Последвайте канала на

Филип Епитропов
550 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
тракане на чинета

2020.07.27 | 20:56

3
и нищо конкретно - така се симулира дейност от заплата до заплата
Мери

2020.07.27 | 19:38

2
Да махне военните кораби от южното черноморие, че ставаме да смях . А между другото от стрелците децата по плажовете со стресирани вместо щастливо детство.
30 години едно и също....

2020.07.27 | 17:35

1
йобана марионетка...

Добави коментар

Водещи новини