България продължава с усилията си да привлече туристи от чужбина за летния сезон

  • 11 юни 2020 18:51

  • 1301
  • 3
България продължава с усилията си да привлече туристи от чужбина за летния сезон
© Булфото (архив)

Продължават интензивните разговори за привличане на чуждестранни туристи в България, която благодарение на усилията на правителството и Националния оперативен щаб е сред държавите с най-слабо разпространение на CОVID-19.

Министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard обсъди в телефонни и онлайн разговори излизането от кризисната ситуация с редица представители на институциите и бизнеса от различни държави. През последните седмици тя проведе неколкократни такива обсъждания с Разван Пиржол, държавен секретар в румънското Министерство на икономиката, енергетиката и бизнес средата, с министъра на туризма на Гърция Хари Теохарис, с Томас Барайс, парламентарен държавен секретар в Министерството на икономиката и енергетиката на Германия, с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар по туризъм в Министерство на развитието на Полша, с представители на министерствата на външните работи и регионалното развитие на Чешката република, в чийто ресор е туризмът, с Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция, Асаф Замир, министър на туризма на Държавата Израел и др.

Екатерина Захариева пред ЕС: В момента сме една от най-сигурните туристически дестинации

Всички изказахме общото становище, че са необходими съвместни и обединени усилия за преодоляване на кризата и поетапно възстановяване на пътуванията при спазване на здравните изисквания. Моите събеседници потвърждават, че перспективата пред България като туристическа дестинация е оптимистична, защото е сред страните с ефективни превантивни мерки срещу коронавируса. В условията на световна пандемия страната ни има редица съществени предимства, тъй като тази година основният мотив за избор на място за почивка безспорно е сигурността за здравето на туристите, коментира министър Ангелкова.

Около тезата за рестарт на туристическия сектор се обединиха и участниците в двете неформални онлайн срещи на министрите на туризма в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, това бе изразено и на видеоконферентната среща на министрите на туризма на България, Гърция, Хърватия и Кипър с участието на Фридрих Юсен, изпълнителен директор на ТУИ Груп.

В разговорите, проведени с водещите туроператори от пазар България за тези държави, бе декларирано, че планират чартърните си програми за края на юни или началото на юли 2020 г.

България ще ползва печат за безопасност и хигиена при пътувания и туризъм

Този интензивен обмен на мнения и конкретни предложения ни дава надежда, че в най-скоро време ситуацията ще се нормализира и ще се възстановят чартърните полети към страната ни, коментира министър Ангелкова. Тя припомни, че след указанията от Европейската комисия и благодарение на разговорите на премиера Борисов с лидерите на съседните страни от 1 юни България отвори границата си за туристи от общо 29 страни - сред тях държави членки на ЕС и съседни страни. Гражданите им могат да пребивават у нас без карантина. Фокусираме се към българските туристи, към тези от съседните държави и, разбира се, към гостите ни от основни за България туристически пазари в ЕС, които са със сходна епидемиологична обстановка.

Последвайте канала на

Novini.bg
1301 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.06.12 | 11:57

3
Усилията винаги ще бъдат напразни. Единственото решение е; добро обслужване, ниски цени, чисти плажове и природа. Клиента винаги трябва да бъде на пиадестала, а не в краката на хотелиери, ресторантьори и необразован персонал.
Спасител

2020.06.11 | 21:23

2
Почиващи ще има като си отиде кукувицата.Само луди могат да рискуват
мхм

2020.06.11 | 20:30

1
това е пълна подигравка, какви усилия? аз съм направил повече за тази държава от тази ангелкова..

Добави коментар

Водещи новини