Нос Калиакра очаква първите туристи

  • 15 май 2020 13:37

  • 885
  • 1
Нос Калиакра очаква първите туристи
© Pixabay

Нос Калиакра вече е достъпен след отмяна на извънредното положение и в почивните дни се очаква туристите да се полюбуват на морските гледки и на археологическите находки, съобщи директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Пътешественици от близо и далеч са привлечени на историческия нос от легендата за 40-те български девойки, хвърлили се в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. В пещерата-музей на Калиакра могат да се видят златни монети, керамични съдове и други находки от тракийското присъствие до Добруджанското деспотство през късното средновековие.

Екоминистърът обяви Скалния мост в Тюленово за природна забележителност

Археологическият и природен резерват през 2019 година е посетен от около 150 000 туристи, като 80 на сто са от Румъния, Русия, Франция, Великобритания и други страни, каза директорът на музея. По думите му за безопасността на туристите в извънредната епидемична обстановка още на паркинга преди историческата забележителност са осигурени дезинфектанти, вода и течен сапун.

Сини и червени стрелки указват пътя към входа и изхода, за да не се пресичат потоците от туристи. В музея в пещерното пространство ще бъдат допускани до петима души, посочи Георгиев. И близкият резерват "Яйлата" - дом на редки растителни и животински видове, известен и с пещерния град и реставрираната византийска крепост, се подготвя за първите посетители през почивните дни, съобщават от Историческия музей в Каварна.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
885 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.05.15 | 15:38

1
Леле, яко туристи, бутат се, че няма да остане място по мръсното ни черноморие..!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини