Гърция очаква плана на правителството за възобновяване на дейността в сектора на туризма

  • 14 май 2020 09:21

  • 986
  • 0
Гърция очаква плана на правителството за възобновяване на дейността в сектора на туризма
© Pixabay

Под заглавие "Операция за спасяване на туризма" ежедневникът "Катимерини" съобщава, че Гърция оценява положително насоките, които вчера даде Европейската комисия за отварянето на границите и подновяване на туристическия обмен.

По-конкретно Атина е удовлетворена от препоръката да не се изисква да бъдат оставяни празни седалки в самолетите, както и от обстоятелството, че акцентът се поставя върху епидемиологичната ситуация във всяка страна - показател, по който Гърция има отлични постижения.

Гърция реши окончателно да отвори ресторантите от 1 юни

Икономическият вестник "Нафтемборики" пише, че след обявяването на насоките на Комисията с нетърпение се очаква и обявяването на правителствения план в сектора на туризма, върху който се нанасят последни щрихи. Според източници на вестника той ще се основава на четири стълба, а именно: отваряне на въздушния транспорт, подкрепа на заетостта, финансова подкрепа и здравни протоколи.

Източниците твърдят, че правителството разглежда възможността за намаляване на ДДС в транспорта. Вече е постигната яснота по съдържанието на здравните протоколи, които ще бъдат следвани, а в сектора на заетостта се предвижда ротационна заетост с намалени възнаграждения с 50 процента, като държавата ще покрие част от загубите, които достигат до 60 процента. Така стойността на труда, която е за сметка на фирмите, ще се ограничи с около 75 процента, а заетите ще работят по-малко часове, допълва БТА.

Гърция иска свободно движение в ЕС през лятото без карантина

За опасност за пенсиите пише свързаният с опозиционната СИРИЗА в. "Авги". Според изданието министерството на труда отчита срив в приходите на социалното осигуряване, като до края на май загубите надхвърлят 1 милиард евро. Също така временните и постоянните прекратявания на трудови договори, ротационният режим на работа и скокът в работата "на черно" ще доведат до недостиг в социалното осигуряване от до 1,6 милиарда евро и през 2021 г. "Авги" пише, че всичко това ще изправи пенсионерите пред неприятна изненада, вместо пред обещаното им от правителството изплащане на пенсии със задна дата за периода на икономиите по време на финансовата криза.

Гръцките власти продължават дейностите по укрепване на границата между Гърция и Турция по река Еврос (Марица) в очакване на подновяване на миграционния натиск, съобщава "Катимерини". Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е отправил послание, че политиката на "отворени граници" на страната му по отношение на мигрантите, които се намират в Турция, остава в сила.

Нямаме споразумение с Гърция за пътувания без карантина, предупреди Външно министерство

"България оспорва Преспанския договор", е заглавието на водещата статия в консервативното издание "Естия", с която вестникът съобщава, че лидерът на опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е обвинил бившия премиер Зоран Заев, че избягва въпроса, поставен от България, която, според публикацията, заплашва да наложи вето на присъединителния процес на страната към ЕС. "Естия" пише, че България оспорва "македонския" език и "македонската" идентичност и то по начин, който разбива договореностите по тези въпроси в Преспанския договор между Атина и Скопие от 2018 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини