Турция въвежда санитарни правила в очакване на завръщането на туристите

  • 10 май 2020 14:47

  • 2799
  • 3
Турция въвежда санитарни правила в очакване на завръщането на туристите
© Getty (архив)

Турция въвежда санитарни мерки и изисквания в очакване на завръщането на туристите, каза турският министър на културата и туризма Мехмет Ерсой в интервю за Си Ен Ен Тюрк днес, предаде ДПА.

"Стъпка по стъпка от края на май на хората ще бъде позволено да пътуват в рамките на страната", каза Ерсой. "През юни постепенно ще бъдат възобновени и международните полети", допълни министърът.

Турция ще издава на туристически комплекси сертификати за зона без коронавирус

Правителството е изготвило програма за сертифициране на хотелите и ресторантите, които ще бъдат обект на стриктни регулации. Програмата съдържа 132 критерия, сред които гаранции, че санитарните правила се спазват и че се практикува социална дистанция. Персоналът трябва да премине обучение за мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Храната и напитките ще бъдат сервирани от персонала. Макар че шведските маси ще бъдат разрешени, гостите няма да могат да се обслужват сами.

Правителството е публикувало обобщен списък на болниците, налични в популярните сред туристите райони, и на техния капацитет.

Туризмът е важна част от икономиката на Турция. Тази година се очакваха около 58 милиона посетители, но тази прогноза вече е малко вероятна с оглед на пандемията. Ерсой каза, че ако коронавирусът бъде поставен под контрол, през 2021 г. могат да се очакват 63 милиона туристи.

Турският туризъм ще стартира новия сезон в средата на май

Турция постепенно облекчава мерките, наложени срещу разпространението на заразата. През този уикенд комендантски час беше наложен в 24 градове и окръзи, докато през миналия - в 31. На хората на възраст над 65 години също беше разрешено да излизат навън на няколко часа.

В понеделник ще бъдат отворени търговските центрове и фризьорските салони.

Последвайте канала на

2799 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
sonia

2020.05.11 | 08:57

3
nie sme na svetlinni godini ot turtcia vav vsiako otnochenie, de da mojexme da ia stignem
На корена му ряпа

2020.05.10 | 23:54

2
А стига бе, Турция и хигиена... Ти да видиш!
wtf!?!?!??!

2020.05.10 | 17:04

1
опъвайте килимите, идваме...

Добави коментар

Водещи новини