75 спасителни акции проведе ПСС за пет години

През последните пет години са проведени 75 спасителни акции от Планинската спасителна служба /ПСС/, като в 60 процента от тези случаи служителите на парковите дирекции са оказвали съдействие, осигурявайки човешки ресурс и логистична помощ. Това каза министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и в отговор на депутатско питане за мерките и условията при осигуряване на безопасност на туристите при преходите по регламентираните маршрути в Национален парк "Централен Балкан".

"Създадена е и е публикувана на интернет страницата на парка интерактивна карта с JPS координати на маршрутите и обектите за подслон и почивка с цел безопасно пребиваване на посетители в защитената територия", отбеляза министърът.

Отпадъци по вода у нас ще влизат вече само през Варна

"В момента се разработва приложение за мобилни устройства с информация за туристическите маршрути, посетителските обекти и прилежащите видове местообитания в националния парк "Централен Балкан". Това ще дава възможност да се определи местоположението на потребителя и разстоянието до най-близката хижа или обект в парка. Приложението ще има възможност за работа без сигнал от мобилните оператори и ще показва в реално време местоположението на мобилното устройство върху интерактивната географска карта предварително заредена в него. Продуктът ще бъде завършен и тестван на терен до края на април и ще е безплатен за потребителите", каза министърът.

"Регламентираните пешеходни туристически маршрути в парковата територия са 69 и са с обща дължина над 580 км. Над 100 км от тях преминават през територията на резерватите", посочи Димитров. Той допълни, че за безопасното пребиваване на туристите в парка през последните години изцяло са възстановени и обновени 15 моста, монтирани са 505 нови маркировъчни пирамиди с железни жалони и са ремонтирани 85 повредени пирамиди по 11 пешеходни маршрута.

"Подменени са въжено-стоманени парапети с обща дължина 1520 м по участъци от осем маршрута и дървени парапети с обща дължина 1600 м. Изцяло е подновена маркировката на почти всички регламентирани туристически маршрути в парка и са поставени стотици нови указателни, предупредителни и информационни табели. Ремонтирани са редица опасни участъци по туристическите пътеки. В ход е и инициатива за ремонт на съществуващите два заслона в района на връх Ботев, а заедно с ПСС и туристическите дружества се обсъжда необходимостта и от изграждането на нови такива", каза министърът.

Директорът на ПСС: Изгубените баща и син в Стара Планина не са били подготвени

Той коментира и проблемът с изнасянето на пунктове на спасителната служба в защитени територии като тези в Стара планина и в Рила, защото при акции бързото придвижване на доброволците е важно за изхода от операцията.

Коментари

  1. 2020.02.14 | 18:31

    JPS?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет