Ангелкова: Януари протича по-трудно за зимните ни курорти

  • 02 февруари 2020 19:44

  • 1197
  • 5
 Ангелкова: Януари протича по-трудно за зимните ни курорти
© Нова Телевизия

Зимният сезон не протича съгласно очакванията, свързани най-вече със зимните спортове. Това, което мога да коментирам като данни, е че декември месец 2019 г. имаме над 480 000 чуждестранни туристи - това са 9% повече в сравнение с предходната година. Това на практика ни помогна да завършим 2019 година, която беше изключително трудна и с песимистични прогнози, с положително число. Над 9 300 000 туристи са посетили страната ни миналата година, което е ръст от 0.4%. Това заяви министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard в ефира на предаването "Неделята на NOVA".

"Януари протича по-трудно за зимните ни курорти, основно разчитайки на изкуствен сняг, което прави почти невъзможно да се използва целият капацитет на ски пистите. Това се наблюдава в трите ни зимни курорта", разкри тя.

"Нямаме индикации за отказали се туристи. В годините се опитваме да предлагаме комбинирани туристически продукти. Не случайно министерството се фокусира върху културния туризъм, балнео и спа туризма, вино и кулинария. Когато комбинираме туристическия продукт, макар и трудно, успяваме да адресираме това предизвикателство. Надяваме се да постигнем миналогодишните резултати, но определено ще бъде изключително трудно", смята министърът.

"Непрекъснато следим какво се случва по зимните курорти. По отношение на лифтовете, ски пистите и другите съоръжения, през 2015 година приехме наредба за информационната обезпеченост, за да може да се контролира максимално тяхното използване. Заедно с КЗП следим дали операторите спазват тези изисквания. Изключително е важно всички, които ползват тези съоръжения, да слушат какво им се казва", предупреди Ангелкова.

Според нея 6 месеца са достатъчни, за да се изчистят спорните точки в Наредба Н-18 и да се намерят решения, за да функционира правилно сектора.

"За да може да се вземе решение "за" или "против" и необходимо да бъде направен задълбочен анализ. Това са поели като ангажимент да направят експертите. В Гърция ДДС-то е 28% и вървят към намаляване. Това е другият пример и го давам, за да стане ясно, че е важно да се правят анализи на купуването и предлагането. 9% имаме ДДС в туризма. Ние ще съдействаме на сектора, за да се направят необходимите анализи", заяви Ангелкова.

Тя обясни, че ако сега пътуваме до Великобритания, не ни е нужен паспорт. Ангелкова добави, че дори има ръст на британски туристи.

По отношение на заразата с коронавируса от Китай, министърът на туризма увери, че са взети всички необходими мерки.

Последвайте канала на

Novini.bg
1197 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
имхотеп

2020.02.03 | 09:54

5

Ето я пак Грозалияяяяя! - в действено бездействие

Рени

2020.02.03 | 07:08

4

Нищо. Ще наваксаме през лятото на морето, когато започнат поредните военни учения.

2020.02.03 | 02:50

3

тая е грозен травестит и много тъпа

Незабравка

2020.02.02 | 22:01

1

Гледам я тази женица и се убеждавам, гербавите наистина си избират кадри само по три показателя: 1. грозни, 2. прости, 3. И двете!

2020.02.03 | 01:09

2

пишеш и говориш с г-заси глупако долен

Добави коментар

Водещи новини