Над 2.4 млн. българи плануват да почиват тази зима

Над 2,4 милиона са онези, които обмислят туристическо пътуване или почивка у нас тази зима - за предстоящите празници или за зимния сезон въобще. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по телефона сред 1000 българи в навечерието на зимния туристически сезон. Българските зимни курорти и културно-историческите дестинации са закономерно по-предпочитани от чуждестранните. Условията за туризъм в зимните курорти у нас като цяло се подобряват, според мнението на българите. СПА или културно-исторически туризъм пък е избиран по-често пред ски и зимни спортове. Планиращите пътуване тази зима са преценили, че ще са им нужни около 1000 лв. Който ще пътува у нас по Коледа и Нова година, е заделил за това средно 5 дни. Пътуването в чужбина за празниците се очаква да бъде средно 9 дни.

Над 42 процента от българите твърдят, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка за зима 2019-2020 г. в България, сочи проучването. Този дял съответства на над 2 400 000 българи. 18 на сто твърдят, че планират поне едно пътуване през зимните месеци в чужбина. За 57 на сто от анкетираните туризмът в българските зимни курорти се подобрява като цяло. За 26 на сто това не е така, а 17 процента не могат да дадат отговор, посочват от Галъп.

Ръст на приходите от нощувки в туризма отчете НСИ

Условията за зимен туризъм, които България предлага, са оценени високо от българите - близо три четвърти от всички запитани смятат, че условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага, са определено добри (27 на сто) или по-скоро добри (46 на сто). 8 процента от българите са по-скоро недоволни от предлаганите услуги в зимните курорти в страната, а 6 на сто не са никак доволни. Останалите се затрудняват да отговорят.

Средната продължителност на планирания туризъм по Коледа и Нова година в България е 5 дни. Празничната почивка в чужбина за онези българи, които могат да си го позволят, ще продължи повече време - средно около 9 дни. Това вероятно се дължи и на организираните пакети, предполагат от "Галъп интернешънъл".
Независимо къде и как ще почиват мнозинството от българите, които планират зимна ваканция, заявяват, че ще отделят около 1000 лева за нея, се посочва в съобщението.

Коментари

  1. 2019.12.13 | 13:52

    Това пенсионерите ли са, които се очаква да починат?

  2. 2019.12.13 | 11:52

    Проучване сред 1000 души, а разбраха, че идеи за почивка имали 2 400 000?!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Избрано от Интернет