Ангелкова пред жители на Созопол: Близо сме до хората

  • 23 ноември 2019 12:48

  • 478
  • 2
Ангелкова пред жители на Созопол: Близо сме до хората
© Министерство на туризма

Винаги сме близо до хората, местната власт и бизнеса, заедно обсъждаме и решаваме предизвикателствата в туризма. Само в диалог можем да се справим с проблемите пред устойчивото развитие на сектора. Това заяви министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard на среща с обществеността в Созопол, на която беше дискутирано изграждането на защитна дига върху Централния плаж в Стария град. Срещу изкопните дейности през последните дни бе открита протестна подписка на граждани. Дискусията се състоя, след като министърът и експерти на ведомството спешно посетиха плажа.

Министър Ангелкова бе приветствана от кмета на общината Тихомир Янакиев, който ѝ благодари за бързото отзоваване след недоволството на созополчани. Тя също изказа признателност към жителите на града за проявената отговорност. Разпоредила съм дигата да бъде премахната, защото е нарушено уведомлението от концесионера за изграждането ѝ. Във всички бъдещи действия много разчитам на вашата роля и на провеждането на срещи в този формат. За нас е важно да развиваме туризма, но само с общи усилия, и аз високо ценя тази гражданска енергия. В режим на диалог винаги сме на разположение, увери министърът.

Същевременно тя изтъкна, че дигите не трябва да се заклеймяват с лека ръка, от тях има необходимост, за да предпазват от различни бедствия – наводнения имаше например в курорта „Св. Константин и Елена“. Всеки плаж е отделен случай и е задължително тези въпроси да се обсъждат с хората и бизнеса на място. Министърът обеща още в началото на следващата седмица да изпрати екип за нова проверка дали дигата е премахната.

Министър Ангелкова припомни, че институцията е създала система за обратна връзка при нередности или нарушения, но често липсва гражданска позиция или конкретика със становище и препоръки. Винаги инициираме срещи на място и ще продължим този активен диалог не само при възникване на проблеми. С промените в Закона за туризма кметовете могат да разчитат на консултативните съвети по туризъм в общините, които на много места са все още неглижирани. Заложили сме да има пряка връзка и кметът да информира министъра за решенията на съвета, за да вървим от долу нагоре и това да става част от националната политика, каза още тя.

Управлението на морските плажове е строго регламентирано в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за концесиите, посочи министър Ангелкова. Там ясно са разписани правата и задълженията на двете страни и ведомството взема съответните мерки при неспазване на договорите. Правим непрекъснати проверки по план и по сигнали и при констатирани нарушения на територията на плажа реагираме незабавно. От началото на годината назначихме и мобилни екипи за обиколки по крайбрежието още в рамките на зимния сезон, за да се следи своевременно подготовката на летния сезон, поясни тя. На сайта на ведомството има посочени телефони и мейли за сигнали за нередности и нарушения както по стопанисване на плажовете, така за местата за настаняване и хранене.

По-рано днес министър Ангелкова съобщи при посещението си на Централния плаж в Стария Созопол, че предстои пълна инспекция на дейностите по изграждане на защитната дига, която ще бъде съборена. Изявлението бе излъчено в директни репортажи на Нова тв и бТВ.

Разпоредих незабавна проверка по случая. Нашите експерти установиха, че категорично има разминаване от уведомлението на концесионера от 28 октомври, което сме получили заедно с Басейнова дирекция и общината. В него се твърди, че няма да се разрушава брегът и да се отнема пясък от ивицата. След проверката обаче беше констатирано, че има загребване на пясък именно от брега. Незабавно ще разпоредя да се възстанови предишното положение и да се събори дигата, коментира министър Ангелкова пред гражданите, недоволни с разкопаването, и пред компетентните органи.

Налагат неустойка на концесионера на плажа в Созопол

Ще наложим неустойка, която по договора с концесионера е 6900 лв. Изключително важно е обаче да се съобщава и обсъжда с хората какво се предприема на място, акцентира министър Ангелкова. Тя благодари за  сигнала, подаден от жителите на Созопол, и заяви, че за да работим за устойчивото развитие на българския туризъм, трябва да обединяваме усилията си. Призовавам концесионерите да обсъждаме предварително важните теми в работата им. Основната задача пред тях е да се грижат за плажовете. Ако повторно искат да се изгради дига, това ще се случи след широко обсъждане, категорична бе министър Ангелкова. Басейнова дирекция-Варна забрани да се изземва пясък от ивицата тук, а концесионерът да изясни какво точно прави.

Разпоредиха на концесионера в Созопол да спре изземването на пясък от Черно море

Георги Пинелов, председател на  Общинския съвет в Созопол, заяви, че има логика в действията на хората, които не желаят защитното съоръжение.

Жителите на Созопол изразиха задоволство от решението на министерството за налагане на глоба и настояха в архитектурния резерват на Антична Аполония всички дейности да се съгласуват. Те благодариха за бързата намеса и за предприетите мерки, които изцяло успокояват обществеността в града.

Последвайте канала на

Десислава Станева
478 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иво

2019.11.24 | 14:38

2

Не се спря с тези заучени фрази, премахна палатки от С. Бряг и постави други кафяв цвят на тяхно място!
Близо, като е близо защо не премахва дигата в С.Бряг???

Гошо

2019.11.23 | 13:21

1

Измет такава близо била. Къде? Нали туризма бил ок в България.Я се огледай и виж какъв Туризъм има

Добави коментар

Водещи новини