Почивката по празниците: 11% по-скъпа от миналата година

Коледа и Нова година наближават, а с тях се засилва и предпразничното ни настроение и желанието да организираме своите почивки. А тази година те няма да ни излязат никак евтино.

С 11% по-скъпи са новогодишните пакети спрямо миналата година. Тази зима най-скъпият пакет за посрещане на Нова година у нас може да се намери в Банско за цената от 1500 лева на човек.

Вижте каква е обстановката в курорта Пампорово след първия сняг

Най-предпочитаните услуги за зимна ваканция остават спа, зимни спортове, културен и кулинарен туризъм. За спа почивка избираме Велинград, Хисаря, Сандански, Девин и Белчин баня.

А любителите на зимните спортове по време на ваканция залагат на Банско, Пампорово, Боровец, Добринище, Витоша, Чепаларе, Мальовица. 

Много българи ще прекарат празниците в чужбина. Резервациите най-често са в Турция, Македония, Сърбия и Албания, Гърция, Румъния. А от европейските столици – тези на Италия, Австрия, Унгария, Чехия, Германия, Испания. Някои предпочитат по-екзотични дестинации като Дубай, Индия и Лапландия.

Проверка на офертите показва, че новогодишен пакет в Дубай струва около 2000 лева - малко повече от този в Банско.

Цената от 1500 лева в Банско е за апартамент, а това означава, че е за двама души, заяви  Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма в студиото на „Тази събота” по бТВ.

„Ветрилото на цените у нас е много широко”, заяви Драганов, според когото Дубай и Банско са напълно съпоставими като дестинации.

Що се отнася до качеството на туристическата услуга у нас, то оплакванията са само от 10% от почивалите у нас туристи, което е добър знак. Основното недоволство на почиващите възниква, когато не получат услуга, която са платили или не съответства на обещаното.

Макар 10% нарушени да изглеждат малко, „нарушенията не са много на брой, но всяко едно е сериозно”, отбелязва пред "Тази събота"  председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

КЗП: Проверяваме готовността на туристическите обекти, ски пистите и съоръженията за новия зимен сезон

„Определено, когато се предлага нещо, то трябва да бъде предоставено, защото в противен случай е нелоялна практика”, каза Маргаритов.

Комисията за защита на потребителя се връща в обектите, където са установени проблеми, за да види дали са изпълнени направените препоръки, каза Маргаритов.

Коментари

  1. 2019.11.23 | 12:16

    от 30г. "само СДС" цените само растат, нито веднаж не са паднали от как е костовизъм.

  2. 2019.11.23 | 11:20

    1500 лв. в апартамент в Банско. Е па я нема а го копувам бе ора. Я само искам да преспа една вечер и а са нашлякам за празнико. Кво толко? За това ората одат по странство а презниват. Нерде Банско, нерде Дубай?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Tуризъм

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет