Два пъти повече работещи чужденци от трети държави без разрешение за достъп до пазара на труда у нас

Два пъти са се увеличили случаите на работещи чужденци от трети държави без разрешение за достъп до пазара на труда у нас, като броят им достига до 99. Towa сочат данните на Главната инспекция по труда за проверките в морските курорти, съобщиха от пресцентъра на ГИТ.

Това може да се обясни с големия интерес към чуждестранен персонал от страна на българските работодатели, посочват от ГИТ.

Нарушенията по работното време продължават да бъдат най-често установяваните при сезонната заетост. През 2019 г. те са 1082 . Следват ги нарушенията по заплащането на труда - 966.

С 11.4 на сто е увеличен броят на проверките в морските курортни комплекси през настоящия сезон, показват данните на Главна инспекция по труда.

В периода юни-август са извършени 1800 проверки на 1776 работодатели с 44 770 наети при тях. Установени са общо 7001 нарушения. За 670 нарушения на работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност.

Случаите на работа без сключен писмен трудов договор са 155 и намаляват в сравнение с установените по време на кампанията през 2018 г., въпреки по-големия брой проверки.

През тази година е създадена организация за упражняване на контрол и през почивните дни. През уикенда освен нови работодатели, са се проверявали задължително и такива, при които през седмицата са установявани случаи на работа без трудов договор. Последващият контрол показва, че са единични случаите, при които при повторната проверка отново са установени случаи на недеклариран труд при работодател, при когото вече е констатирано такова нарушение, посочват от ГИТ. Изпълняват се като цяло и дадените задължителни за изпълнение предписания. Установените случаи на работа без трудов договор при проверките в почивните дни са 17, но основно при непроверявани работодатели.

С една четвърт намаляват нарушенията по електрообезопасеността на работното оборудване. През кампанията са установени 160 нарушения от този вид. Поражението от електрически ток е една от най-честите причини за трудови злополуки, водещи до смърт. В началото на сезона Инспекцията по труда напомни за типичните нарушения, които заедно с недобре изпълнените временни ел. инсталации в сезонните обекти, повишават този риск.

Продължава да нараства броят на наетите непълнолетни. За осемте месеца на 2019 г. Инспекцията по труда е дала 8257 бр. разрешения за работа на непълнолетни - 8065 бр. - за ненавършили 18 г., и 192 бр. - за ненавършили 16 г., което е ръст с повече от 10 на сто.

Продължава тенденцията сезонните работници да подават сигнали за неполучени устно договорени суми или за неполучено възнаграждение при работа без трудов договор и то когато лицата вече не работят. Инспекцията по труда отново напомня, че в тези случаи правата на работещите трудно биха могли да бъдат защитени по административен ред, поради липса на доказателства за договорените права.

Коментари

  1. 2019.09.20 | 18:24

    Това е трагедията на Черноморието ни. Алчни и безкруполни хотелиери, мислещи основно за печалби. Тошо имаше една фраза: тази година полупроводници, догодина цели. При хотелиерите излиза така: този сезон слаб, до година още по-слаб.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет