Експерт: През зимата работа ще има

Тази зима ще има работни места в туризма по курортите, въпреки очакванията отново да чуваме шлагера за недостиг на кадри, коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него предстоящият сезон ще приключи успешно - с точните кадри на точните места.

През зимата заетите в туризма са 120 000, а през лятото - 320 000, допълни експертът. Проблемите с намиране на кадри са по-малко през зимния период, защото има миграция на заети в морските курорти българи към зимните. Все по-добри стават и социалните пакети към заплащането на работещите в туризма по курортите. Предлагат се допълнителни услуги - настаняване, транспорт, детски градини и възможности за кариерно израстване, допълни Драганов.

По думите му по-малко се очаква тази зима да са заетите от трети страни спрямо лятото, защото по-голямата част от работещите от Украйна, Молдова и други страни са ученици. Палитрата на държавите, от които внасяме работна сила, се разнообразява съобразно предлаганата от хотелите и ресторантите кухня и затова в България вече работят и специалисти от държави като Япония, Тайланд. Според Румен Драганов през зимата все пак ще има известен недостиг на кадри със специални умения, с добра квалификация и мотивация за работа.

Той припомни, че средната заплата в туризма според статистиката е над 1000 лева. Камериерките получават 600 - 800 лева, готвачите 1500 - 4500, а заплащането за изявените кулинари е над 6000 лева. Останалите професии са около средната заплата.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Избрано от Интернет