Евростат: През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз

През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз от двете ни пристанища Варна и Бургас, показват данни на Евростат за тенденциите при развитието на този вид морски туризъм в страните на ЕС през миналата година.

Единственият морски круиз, тръгнал от пристанище Варна е бил през далечната 2013 г., сочи европейската статистика.

Въпреки това много наши туристически компании предлагат круизи с организиран транспорт с най-известните лайнери на известни круизни компании като Celestyal Cruises /тръгване от Лимасол/, Costa Cruises или Costa Crociere - круизна компания, базирана в Генуа, Италия, собственост на най-големия круизен оператор - американско-британската корпорация Carnival Corporation and plc, конгломерата Royal Caribbean Cruises LTD и др.

Родните компании предлагат круизи с организиран транспорт до начално и крайно пристанище, което отменя ангажиментите на туристите за организация на самолетни билети. За онези, които искат да отплават от начално пристанище, родните туроператори съдействат за евтини самолетни билети по специални тарифи на авиокомпаниите, хотелско настаняване и визи, където е необходимо.

Така например круизът "Венецианско колело" с полет от София до Венеция и оттам с круизен кораб струва около 2000 лева, круизът "Американска мечта" с полет от Истанбул до Маями, САЩ, включва 10-дневен круиз до Ямайка, Кайманови острови, Маями на цена от 3 570 лева и др.

Някои от най-евтините круизи, предлагани от наши компании, включват много изгодни отстъпки до 50 на сто за втори човек при пътуването, като например петдневна екскурзия с кораб около Италия за 500 лева на човек, а три дни с кораб по Средиземноморието на южната ни съседка Гърция се оферират за около 600 лева на човек.

Предлагат се и луксозни оферти по 1 600 лева на човек за 7 дни круиз по най-екзотичните кътчета на Средиземно море, както и оферта от 1 700 лева за 7 дни по крайбрежието на Адриатика.

БЛИЗО 7 МЛН. ЕВРОПЕЙЦИ СА ПЪТУВАЛИ С КРУИЗИ

През миналата година броят на пътниците, които са пътували с морски круиз от страна на ЕС до различни дестинации достига 7 милиона души, като надминава рекорд от 6,9 млн. през 2012 г., сочат данните на Евростат.

Най-много пътници /около 85 на сто от всички пътували/ са започнали своя круиз в една от петте страни на ЕС, като лидерството за най-много туристи на круизни кораби се държи от Италия - близо 2 млн. души са тръгнали на път от пристанища в Италия. Следват: Испания - 1,5 млн. пътници, Германия - 1,1 млн. пътници, Великобритания - 1 млн. пътници и Белгия - 500 хиляди пътници.

Най-много пътници са потеглили на круизни пътешествия от две европейски пристанища, които държат лидерството при този вид туризъм: Саутхямтън, Великобритания - над 830 хиляди пътници и Барселона, Испания - 720 хиляди пътници.

При съседите ни безспорен лидер в круизните пътувания е Гърция с над 220 хиляди пътници от пристанища на южната ни съседка. Броят на круизните пътувания от Турция бележи спад: от 250 000 пътници през 2013 г. - до около 60 000 през м.г. и то предимно с дестинации в Средиземно море.

Северната ни съседка Румъния също няма реализиран нито един круиз от свое пристанище през миналата година.

Морските круизни пътувания, обхванати от тази статистика, са тези, при които пътниците са снабдени със собствени каюти и развлечения на борда. Пътниците на фериботи или на еднодневни екскурзии с кораб не са включени в изследването, уточнява Евростат.

Коментари

 1. 2019.08.24 | 21:16

  Докато правителството позволява на еничарите да заграбват територии до морето на защитени природни зони, да стоят без разрешение върху дюните не трябва да се очакват туристи от чужбина. Дори и българи няма да ходят на замърсеното българско черно морие. Хотелите и храната са по скъпи от тези в съседните държави, въпреки че в Гърция взимат три пъти по големи заплати от българите.

 2. 2019.08.24 | 21:11

  Затова където премахваш статиите които засягат властите; правиш политическа поръчка и налагаш цензура. Заслужаваш Бог да те накаже жестоко.

 3. 2019.08.24 | 20:50

  Навсякъде по света знаят че властите в България и престъпниците са в един отбор. Пристигането им в страната ни е по опасно отколкото да се къпят в река пълна с риби пирани. Корупцията и висящите дела на престъпниците в страната ни я правят световно известен лидер. Туристите предпочитат спокойствие, сигурност и много атракции. Освен това е известно че властите не желаят да осъдят истинските виновници за грабежа на пирамидата КТБ. Трябва ултиматум към Сърбия за членството и в ЕС за да върнат престъпника които ограби държавата ни и КТБ. Като туристическа държава трябва да имаме законно много публични домове. Защото вместо корумпираните да печелят от този нелегален печеливш бизнес, може държавата законно да печели.

 4. 2019.08.24 | 11:57

  е'ба тая демокрация бе, па ние умреме от глад и с тоя куц съюзник, където виза не ти дават , сме е'бати карЪците

 5. 2019.08.24 | 08:59

  ЧЕ ЗА КАКВО? ПРИ СОЦА НЕМА МОРСКИ КРУИЗИ, ТЕ СА ВРЕДНИ. САМО СТРОЕЖИ, УСПЕХИ, РЕЧИ, НАПЪТСТВИЯ ОТГОРЕ.

 6. 2019.08.24 | 07:58

  "През България минавате транзит или спирате само на охраняеми паркинги с видео-наблюдение, не носите никакви пари, плащате само с кредитни карти и си държите документите до тялото. Престъпността там е такава, че полицията не може да се справи с нея". Това ни остави Костов.

 7. 2019.08.24 | 07:45

  Нито един круизен лайнер не е спирал у нас. предвид застрашителната за ЕС престъпност и седесарско беззаконие в мутро-седесарска България.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет