Маркет линкс: Близо 40% от българите няма да си позволят лятна ваканция

  • 01 август 2019 08:02

  • 640
  • 1
Маркет линкс: Близо 40% от българите няма да си позволят лятна ваканция
© Булфото (архив)

37% от българите няма да почиват през лятото. Това става ясно от съвместното национално-представително проучване на „Маркет линкс”, проведено сред 1034 лица над 18 г., в периода 23-30 юли по метода на прякото-лично интервю.

Според социолозите, тази тенденция е свързана с ниския социалния статус. Близо половината от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция, са отбелязали, че ще го направят в България, 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

„9% не са малко, това са около 600 хил. българи, по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основния избор на туриста в България и това не е изненада”, коментира социологът Добромир Живков пред БТВ.

Проучването показва, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина. „Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие”, допълни социологът.

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морските ни курорти е презастроено, 65% - че е замърсено и 45% - че е лошо обслужването.

„Имаме голям репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно”, допълни Живков.По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция – резултатите са почти равни, но Гърция изпреварва страната ни по всички показатели. На въпрос: „Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?”, 24% отговарят българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
640 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Оцелял от грабежа СДС-арски българин

2019.08.01 | 09:06

1

Питам се,какво ли би се случило ако всеки ден тук,милиони българи кълнат и псуват Сашо Нереза и ДрагалЪвския гърбат @й дук?

Добави коментар

Водещи новини